Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

A break truth

"De waarheid zal altijd de waarheid zijn, ongeacht onbegrip, ontkenning of onverschilligheid."

De wereld werd afgelopen week beheerst door de zoektocht naar de waarheid en het ontmaskeren van de leugen. In de Amerikaanse senaat deed Trump’s voormalige advocaat Cohen een boekje open over de handel en zwendel van de president. Dat gaf geen fris beeld. Een ronduit onsmakelijk beeld geeft de documentaire ‘Leaving Neverland’, waarin voormalig protegés van wijlen Micheal Jackson zich uitspreken over het misbruik dat plaatsvond op het landgoed.

In eigen land komt de zoektocht naar de waarheid over de misdaden van Holleeder langzaam ten einde, met een levenslange strafeis. In de levenslange zoektocht naar de erkenning van de genocide op de Arameeërs, ondervond Saxion studente Shayno weerstand voor het weten van de waarheid.

Op het internet is de waarheid moeilijk van de wandaad te onderscheiden. Recensies van restaurants en webwinkels blijken veelal nep te zijn. Er is een levendige handel in misleidende nep-reviews. Als klap op de fakepijl bleek deze week, dat een toenemend aantal mensen over de hele wereld er stellig van overtuigd is dat de aarde plat is. De bron van hun wetenschap: Filmpjes op Youtube en Facebook.

Dat er partijen en groeperingen zijn die belang hebben bij onjuiste informatie is een gegeven. Vaak is de leugenaar zelf nog wel te snappen. Gevaarlijker is, dat een toenemend aantal mensen geen interesse meer lijkt te hebben in het scheiden van feiten en fictie of het onderzoeken van de waarheid. Dat ondermijnt het vertrouwen wat we hebben in elkaar, in de media, in bedrijven en in de politiek.

Dat de Jacksonfamilie de documentaire over Michael wilde verhinderen valt te begrijpen. Dat sommige journalisten de beschuldigingen nog steeds afdoen als ‘jongens die op zijn geld uit zijn’, is zorgelijker. Dat de Turken de waarheid over de genocide van 1915 niet willen kennen is beschamend. Maar dat een kennisinstituut als Saxion Shayno’s zoektocht belemmerde is gênant. Dat Trump, ondanks alle belastende bedriegerij, nooit iets fout zal doen in de ogen van zijn volgelingen is triest. Maar dat Republikeinse volksvertegenwoordigers niet willen meezoeken naar de waarheid is ontluisterend. Liever een bedrieger als president, dan een democraat in het Witte Huis.

NU.nl nam afgelopen week een opmerkelijke maatregel tegen het verspreiden van nepnieuws. Op NUJij mag je voortaan, de menselijke verantwoordelijkheid voor het opwarmen van de aarde, niet meer ontkennen. Een doorbraak in de strijd tegen nepnieuws en manipulatieve propaganda. Deze vergaande maatregel werd genomen, nadat internationale wetenschappers, deze week de 'gouden standaard' hebben vastgesteld. Daarmee is bewezen dat de mens verantwoordelijk is voor de snelle opwarming van de aarde. Zo’n verbod op het ontkennen van feiten gaat ver, maar getuigt ook van moed. We hebben vrijheid van meningsuiting, maar ook recht op betrouwbaar en feitelijk nieuws.

Mijn dementerende moeder wordt al jaren beroofd van werkelijkheid. Dit weekend waren het cashewnoten die uit haar muesli waren gestolen. “Vast en zeker door een iemand van de verplegende staf!” Meegaan in haar gevoel is empathie. Maar meegaan in haar verhaal is apathie. Samen op zoek naar de waarheid is best een harde (cashew)noot om te kraken, maar brengt haar wel weer even terug bij wie ze is. De zoektocht naar de waarheid, is de weg naar onze identiteit. Want als we de waarheid kennen, dan weten we wie we echt zijn. Hoe ongemakkelijk dat soms ook is.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy