Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Aangeslagen

"Wees nooit bang om je stem te verheffen tegen onrecht, leugens, hebzucht of geweld."

Na de bestorming van een provinciehuis, doodskisten voor politici, de vergelijking van het milieubeleid met de holocaust, een oproep om bestuurders op het kanon te laden en ‘verraders’ aan te pakken, dreigde het Farmers Defence Force woensdag opnieuw met oproer en geweld, waarop er arrestaties volgden.

Waartoe ideologisch geweld uiteindelijk kan leiden, zagen we diezelfde woensdagavond in Hanau. Daar schoot een extreemrechtse terrorist elf mensen dood. De derde fascistische aanslag bij onze oosterburen in negen maanden. Het past bij het racistische terrorisme dat al dood en verderf zaaide in onder meer El Paso, Oslo, Halle, Christchurch en Charlottesville. Ook de helse ideologische terreuraanslagen, die gepleegd werden door moslim-fundamentalisten, zoals in Londen, Parijs, Berlijn en Utrecht, liggen nog vers in het geheugen.

Drie ideologische stromingen, met een uiteenlopend gedachtegoed en een andere fase van radicalisering, maar met eenzelfde dreiging voor onze vreedzame samenleving en onze democratische rechtstaat.

1.Afgelopen week deed de kamer onderzoek naar ongewenste invloeden van moslimorganisaties in Nederland. Via de financiering van moskeeën en scholen ‘kopen’ extremistische organisaties invloed. Uit de verhoren blijkt ook dat de Turkse gemeenschap in Nederland dagelijks bloot staat aan antiwesterse propaganda, die hen inprent dat Nederland de vijand is. De politici van DENK doen hier openlijk aan mee.

2. Afgelopen week zagen we ook de groeiende invloed van extreemrechtse organisaties In Nederland. De omvolkingstheorie van Stormfront en Erkenbrand galmde in onze 2e kamer. Baudet beweert dat de Europese Unie migranten uit Afrika met veerdiensten laat overkomen, om onze nationale identiteit te verzwakken. Eerder bediende hij zich al van glasharde leugens over Marokkanen, CO2, stikstof en failliete boeren.

3. Afgelopen week bleek óók, dat grote Nederlandse bedrijven jarenlang veel geld hebben betaald om klimaat-scepsis aan te wakkeren. O.a. Shell, DSM, de Gasunie, de NAM, Schiphol, de Bovag en ANWB hebben enorme bedragen betaald om twijfel te zaaien over de opwarming van de aarde en de rol van de mens daarin.

Radicale predikers verspreiden leugens en fundamentalistische denkbeelden. Daarmee voeden ze de afkeer tegen de samenleving en normaliseren ze jihadistisch geweld. Radicale politici verspreiden leugens en extreemrechtse denkbeelden. Daarmee voeden ze de een afkeer tegen de EU en normaliseren ze racistisch geweld. Radicale lobbyisten verspreiden leugens en klimaatcynisme. Daarmee voeden ze een afkeer van de politiek en creëren ze een voedingsbodem voor geweld van boeren, gele hesjes en andere boze burgers.

We lijken het steeds gewoner te vinden dat leugens, propaganda en complottheorieën worden verspreid. Over rechters, de media, het klimaat, asielzoekers, andersdenkenden of ongelovigen. Dat veroorzaakt afkeer tegen onze vreedzame samenleving, achterdocht tegen de overheid en mainstream media en angst voor anderen. Daarmee wordt sluimerend een voedingsbodem voor haat en geweld gelegd.

Waarom een adviesbureau zich zo druk maakt om deze maatschappelijke tendens? Omdat het een bedreiging vormt voor ons vertrouwen in elkaar en voor de veiligheid en voorspoed in ons land. Wees nooit bang om je stem te verheffen tegen onrecht, leugens, hebzucht of geweld. Bewaar de vrede niet alleen… deel ‘m ook.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy