Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Beschaafd of beschaamd

"Gedrag is de spiegel waarin anderen jouw ware ik zien."

Een hufter is iemand die zich niet aan sociale regels of omgangsvormen houdt en zich daarmee schuldig maakt aan asociaal gedrag. Het woord hufter stamt af van het middeleeuwse werkwoord ‘hufteren’ wat huiveren betekent. We leven inmiddels al lang niet meer in die middeleeuwen. Maar de verhuftering van de samenleving geeft alle reden tot huiveren.

Een greep uit de voorbije week: ‘Fans van Ajax slaan een journalist in elkaar die hen voorafgaand aan de uitwedstrijd filmt. Ze hadden zich op hun werk ziekgemeld om naar Engeland te kunnen gaan en wilden niet op TV. Kennelijk is de clubliefde niet groot genoeg om een vrije dag op te nemen, maar net groot genoeg voor flinke mishandeling. ‘Gele hesjes mogen praten met Rutte, maar hebben niet het fatsoen om de premier een hand te geven’. Altijd roepen dat de politiek niet naar de burger luistert, maar geen greintje respect wanneer die hand wordt uitgestoken. ‘Een broedende ooievaar wordt, hier in de buurt, zomaar uit haar nest geschoten’. Gewoon voor de leuk, omdat het kan.

Huftergedrag op de weg of in het openbaar vervoer halen de krant niet eens meer. Het is normaal geworden. Net als beledigingen op internet, bedreiging van hulpverleners, blikjes in de bermen en bellende tafelgenoten. We kijken er niet meer van (ons scherm) op.

Wat het pas echt zorgelijk maakt, is dat asociaal gedrag steeds vaker wordt gerechtvaardigd. Het is niet per ongeluk of een primaire emotionele reactie. Huftergedrag is vaak een weloverwogen keuze. Zo maakte de Ajax fanclub geen excuses voor de mishandeling van de journalist. Zij gaf een dag later zelfs een verklaring: De agressie was helemaal terecht, de supporters deden wat ze horen te doen. Ook liepen de gele hesjes niet uit opgelopen woede de premier voorbij. Ze kwamen bewust bellend binnen. Onfatsoen als statement. Toen ze er ‘s avonds in Pauw op werden aangesproken, wilden ze het graag over de inhoud hebben. Wie geen fatsoen heeft, verspilt zijn recht van spreken.

Want wie in zijn recht staat, hoeft niet te schelden of te schreeuwen. Beledigen of bedreigen gebeurt uit onzekerheid, of een gebrek aan inhoudelijke kwaliteit. Overtredingen op of buiten het veld komen voort vanuit een gebrek aan talent of techniek. Zo is onfatsoenlijk gedrag een maskering van een gebrek aan inhoudelijke standpunten. Of het nu gaat om het afsteken van vuurwerk voor het hotel van de tegenstander, of het maken van een walgelijk filmpje (SP) over een politieke tegenstander.

Door media als GeenStijl en De Telegraaf, is ‘politiek correct’ steeds meer een besmeurde term geworden. Sociaal wenselijke standpunten zijn uit de mode geraakt. Dat vinden we eigenlijk wel prima. In selectiegesprekken of assessments hebben we ook liever echte meningen en authentiek gedrag, in plaats van sociaal wenselijke antwoorden en ingestudeerd gedrag.

Maar ‘politiek correct’ of ‘sociaal wenselijk’, moeten we niet gaan verwarren met ‘sociaal correct'. Want fatsoen moet je doen; de maatschappij dat ben jij! Of, anno 2019: #Doeslief.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy