Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Bevrijdend

Je bent vrij als je jouw eigen dromen, talenten en waarden als kompas kunt gebruiken.

Als dansende koeien zo blij dat ze na een lange winter op stal weer de wei in mogen, zo renden velen deze week de terrassen op en winkelstraten in. Natuurlijk, we leven allemaal al langer dan we willen met meer beperkingen dan we wensen. Toch had die dwangmatige stoelendans ook wel iets treurigs. Net als de drang om samen te drommen in veel te krappe winkelstraten. Alles ogenblikkelijk inhalen, bang dat een ander je voor is. Diens vrijheid vóór jou claimt.

Wanneer je steeds hoort dat we door 1,5 meter afstand te houden, in een dictatuur leven; dat de avondklok hetzelfde is als de bezetting tijdens de 2e wereldoorlog; dat vaccinatie vergeleken wordt met de praktijken van Josef Mengele en quarantainemaatregelen met de Jodenvervolging. Dan is het logisch dat de eerste versoepelingen gevierd moeten worden als Bevrijdingsdag. Dan moet je echter wel ‘t goed wies kapot hebben’ én je ook volledig ontgaan zijn, dat we 6 weken geleden nog vrije verkiezingen hadden. Dat we in een open democratie leven, die zo laagdrempelig is, dat dit soort zieke uitspraken, ongestraft door volksvertegenwoordigers kunnen worden gedaan.

Wat is vrijheid? Voor mij persoonlijk is het ondernemerschap. Betekent dit, dat ik als ondernemer vrij ben om te doen en laten wat ik zelf wil? Vanzelfsprekend niet! Ik ben gebonden aan mijn omgeving, aan de regels, wetten, gebruiken en gewoonten van ons land. Maar bovenal ben ik vérbonden. Aan mijn partners in onze bedrijven, aan mijn klanten, aan mijn collega’s. Verbonden ben ik niet alleen als vrije ondernemer. Ook als ‘vrij mens’ ben ik verbonden. Aan mijn gezin, aan mijn omgeving, aan mijn dierbaren. Aan mensen die op mij rekenen, aan mensen op wie ik zelf kan rekenen. Zoals bijvoorbeeld in de zorg. Waar eindigt mijn vrijheid en begint die van een ander?

Vrijheid is niet ‘kunnen doen en laten’ waar je maar zin in hebt. Vrijheid van handelen, bestaat alleen binnen de veiligheid van beperkingen die we zelf aanvaarden. Wanneer beperkingen omwille van onze veiligheid, worden beschouwd als onderdrukking van onze vrijheid, komen niet onze vrijheden, maar wijzelf in de verdrukking. Een verschrikkelijk voorbeeld daarvan zagen we dit weekend in Israël.

‘Je mag helemaal niks meer in dit land’ of ‘je kunt tegenwoordig niets meer zeggen’. Uitspraken van mensen die voortdurend hun eigen ongelijk daarvan bewijzen. In ons land mag je nog steeds bijna alles. De komende maanden weer steeds een beetje meer zelfs. Je hebt nog steeds volle vrijheid van meningsuiting. Dat geldt ook voor de mensen over wie je die mening hebt. Vrijheid ~ Verbondenheid.

‘’Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid,’’ zei Albert Einstein. Vrijheid is vaak dus gewoon hard werken. Blijf daarbij vooral jezelf. Blijf nadenken en voordoen. Want wie écht zichzelf kan zijn, met eigen dromen, talenten en waarden als kompas, die voelt zich altijd vrij.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden