Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Chef onmogelijke projecten

Onmogelijk is geen feit maar een mening

Enkele weken geleden voerde ik een selectiegesprek met een ‘Chef onmogelijke projecten’. Het bleek een titel die haar collega’s haar hadden gegeven omdat zij altijd de ‘hoofdpijndossiers’ kreeg toegeschoven. Projecten waaraan niemand z’n vingers wil branden; problemen waarvoor niemand een oplossing weet; proefballonnen waarin niemand lucht wil blazen. Toen we haar aanpak en resultaten verkenden, viel één ding vooral op. Het draait voor 90% om soft skills en mindset.

Het juiste CV (diploma’s, specifieke expertise, branche-ervaring) zijn voor het oplossen van problemen totaal onderschikt aan persoonlijkheid, competenties, een oplossingsgerichte denkstijl, communicatieve en leiderschapsvaardigheden.

Het slechte nieuws is dat mensen met probleemoplossend vermogen best schaars zijn. Dit maakt het uitdagend voor organisaties om mensen met deze skills en mindset te vinden en behouden. Want als zij het ene onmogelijke probleem gesjeft hebben, willen deze helden het liefst een nog onmogelijker project fixen. Dus trekt een ‘Chef onmogelijke projecten’ vaak als solution-nomade van bedrijf naar bedrijf en van probleem naar probleem, onder de codenaam Interim Manager. De reddingsbrigade die je inroept wanneer het water aan je lippen staat en het kalf al bijna verdronken is.

Het goede nieuws is dat zulke chefs onmogelijke projecten niet over superpower beschikken. Ze hebben geen speciale genen en komen niet van een andere planeet. Probleemoplossend vermogen kun je gewoon leren, soft skills kun je trainen, mindset kun je ontwikkelen. Veranderingen vinden plaats wanneer gewone mensen buitengewone dingen gaan doen. Als er één tijd is waarin er van gewone mensen buitengewoon veel verandervaardigheid wordt gevraagd, dan is het wel in dit rare jaar.

Persoonlijkheid, competenties, denkstijl, communicatieve en leiderschapsvaardigheden. Het zijn de hoofdstukken uit een klassiek Siebert & Wassink assessment. Dagelijks onderzoeken we deze kwaliteiten en het aanwezige potentieel van leiders en professionals. Want leren begint met reflecteren en zonder inzicht is er geen uitzicht. Assessments leveren gerichte adviezen over hoe deze skills verder te ontwikkelen zijn. Natuurlijk moesten ook wij ons probleemoplossend vermogen aanspreken om in deze coronatijd veilige en valide assessments te kunnen garanderen.

Juist nú ervaren gewone mensen zo’n assessment als een buitengewone inspirerende dag. Een dag van echt contact, volledige aandacht en oprechte diepgaande gesprekken. Oplossend vermogen is wat organisaties in deze tijd het meeste nodig hebben. Oprechte aandacht voor werk en ontwikkeling is wat mensen in deze tijd het meeste missen. Een ontwikkelassessment is daarmee een buitengewoon voorbeeld van ‘Duos parietes de eadem dealbare fidelia’. Of, voor de doodgewone mens: ‘Twee vliegen in één klap’.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden