Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

CIVIL-21

Aan antropologe Margaret Mead werd ooit gevraagd wat zij als het eerste bewijs van beschaving beschouwde. De beheersing van het vuur? Slijpstenen, speren of vishaakjes? De eerste potten van klei? Volgens Mead zijn dat vroege vormen van ontwikkeling, van primitieve technologie zelfs, maar niet van beschaving.

Het eerste teken van beschaving is de vondst van een oermens met een been dat gebroken én genezen is. Wanneer een dier in het wild een bot breekt, dan sterft het. Het kan niet verder mee met de kudde, niet van gevaar weglopen, niet naar de rivier gaan om iets te drinken of op jacht om iets te eten. Het wordt zelf prooi en blijft achter terwijl de kudde verder gaat. Geen enkel dier of primitieve mens overleefde een gebroken been lang genoeg, om het bot te laten genezen.

Het opgraven van een oermens met een gebroken been dat wél genezen is, bewijst dus dat anderen gestopt zijn en bij de hulpbehoevende bleven; de wond verbonden en de patiënt verzorgd hebben; geduld hebben gehad en pas verder gingen toen het weer samen kon. Elkaar door moeilijkheden helpen, de eigen behoeften of belangen kunnen beheersen of uitstellen in het belang van de ander, omwille van de groep, voor de samenleving. Dat is waar beschaving begint.

Toen wij ruim een jaar geleden met COVID-19 werden geconfronteerd, werd er een ongekend groot beroep op onze collectieve beschaafdheid gedaan. Wereldwijd werd van ons als mensheid gevraagd om even een pas op de plaats te maken. Om onze eigen drang en driften te beheersen in het belang van de ander, omwille van de groep, voor de samenleving.

Onze technologie is in staat gebleken om binnen een paar maanden tijd, meerdere goed werkende vaccins te ontwikkelen. Dat is een waanzinnige knappe prestatie die iedereen, voor zover mogelijk, weer terugbrengt naar normaal. Aankomende vrijdag kan bijna alles weer. Het einde van de lockdown! Dit wetenschappelijke hoogstandje toont aan, hoe ongelofelijk ver we zijn gekomen in onze ontwikkeling. Dat geeft vertrouwen dat we deze pandemie zullen overwinnen.

Als mensheid zijn we in staat gebleken om veel van onze productiviteit en pleziertjes tijdelijk te beteugelen, omwille van de gezondheid van anderen. Iedereen die ervoor gekozen heeft om eigen belangen en behoeftes even te beheersen, omwille van de overlevingskansen van anderen, is geslaagd voor het ‘assessment der beschaving’. Op een paar uitzonderingen na, blijken we collectief veel beschaafder te zijn dan we soms lijken. Dat geeft vertrouwen dat we als mensheid veel meer dan COVID-19 kunnen overwinnen. CIVIL-21!

Ps. Ondanks de bijna onbeperkte technologische mogelijkheden, kunnen we, door een systeemstoring deze maandagmorgenquote vandaag niet per email aan onze 3500+ abonnees verzenden. Wij hopen dit later alsnog te realiseren.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden