Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Complotseling

"Wie een leugen hoort, hoort vooral zichzelf in de stem van een ander."

"WAT WORDT HIER VERZWEEG’N?" Een gevleugelde uitroep in Enschede en omstreken, wanneer er iets mis gaat en de oorzaak niet helemaal duidelijk is. De beelden en de woorden zitten hier in ons collectieve geheugen. De man, in zijn Ford escort, die door de hekken van het hermetisch gesloten rampgebied ramt, zich een weg baant richting de ontplofte woonwijk. Om even later geshockeerd en schreeuwend terug te keren met de woorden: "Wat wordt hier verzwegen? Alles plat! ALLES PLAT!"

Het is deze week 20 jaar geleden dat in Enschede, om de hoek van ons huidige hoofdkantoor, een vuurwerkfabriek midden in de woonwijk explodeert. Het rampgebied wordt hermetisch afgesloten. Lock-down! Niemand mag erin. Niemand weet hoe het er daar uit ziet, wat er precies gebeurd is en hoe deze verschrikkelijke ramp zo plotseling heeft kunnen plaatsvinden. Dan ontstaan er speculaties en complottheorieën. De precieze toedracht is nog altijd niet volledig opgehelderd.

20 Jaar later voltrekt zich een ramp van een heel ander kaliber. Een virus bedreigt de wereld; mensen sterven of zitten in een Lock-down. We kunnen niet gaan en staan waar we willen. Dit keer worden we niet buitengehouden door kilometerslange hekken, maar binnengehouden door drastische maatregelen. Die raken onze vrijheden, onze bedrijven en onze banen. Alles plat! ALLES PLAT!

Ook nu zijn we plotseling overvallen en in onzekerheid. Over hoe dit virus precies is ontstaan, hoe gevaarlijk het echt is en wat ons nog te wachten staat. Logisch dat complotdenkers ons overspoelen met nepnieuws. Samenzweringstheorieën ontstaan als er vreselijke dingen gebeuren die we niet kunnen verklaren, bevatten of beheersen. Oorlogen, spanningen in de wereld, de opwarming van de aarde, vluchtelingen of een pandemie brengen onzekerheid. Mensen zoeken naar een verklaring en vinden geruststelling in het idee dat er machtige mensen, geheime genootschappen of gevaarlijke technologieën achter dit onheil zitten. Een complot geeft houvast in tijden van verwarring.

Wantrouwen groeit op een voedingsbodem van halve waarheden en politieke leugentjes. Geheime memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting, verzwegen bombardementen met burgerdoden, gedupeerde burgers door een ontspoorde belastingdienst en een verdwenen bonnetje dat later toch ineens weer opduikt. Niets is moeilijker terug te vinden dan verdwenen vertrouwen. Juist nu we het vertrouwen in de overheid keihard nodig hebben, nekt ons het gebrek aan vertrouwen, dat deels ook door diezelfde overheid is afgebroken. Op halve waarheden groeien hele leugens. De complotdenkers spinnen er garen bij en op dat collectief wantrouwen groeit het populisme.

Een van onze drie bedrijfsprincipes is dat het behalen van korte termijn doelen nooit belangrijker mag zijn, dan het behouden van lange termijn relaties. We bestaan al meer dan 20 jaar dankzij het vertrouwen van klanten, kandidaten en collega’s. Daarop hebben we Siebert & Wassink gebouwd. Onze regering heeft met drastische maatregelen in heel korte tijd goede resultaten geboekt. Voor de langere termijn is, naast het herstel van de economie, ook het herstel van vertrouwen essentieel. Vertrouwen in de overheid, in de feiten, in wetenschap en in elkaar. Daarop is onze samenleving gebouwd.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy