Corvee is oké

“Kies een baan waar je van houdt en je hoeft nooit meer een dag in je leven te werken” luidt een platgeplaatste motivatietekst die op LinkedIn te pas en te onpas langs komt. Het past in elk geval in het tijdsgewricht van alles moet altijd leuk zijn, instant beloningsprikkels en FOMO. Dat laatste staat voor ‘Fear Of Missing Out’ en verwijst naar het gevoel dat anderen meer fun hebben, een toffer leven leiden en leukere dingen beleven dan jij. Dit ‘ik-moet-dit-ook-gevoel’ wordt versterkt door sociale media. Het maakt mensen onrustig, onzeker en ongelukkig. Het leidt tot een continue ‘ik-mag-niks-missen-stress’ die mensen uitput of keuzes doet maken die niet echt goed bij hen passen.

Want zelfs als je werk 100% jouw passie is; je elke dag als een raket uit je bed springt; positief, gedreven en klaar om er weer met volle kracht tegenaan te gaan, dan nog is het soms ook gewoon werk. En elk werk kent minder leuke kanten: de rotklusjes. Wij noemen dat liever corvee. Het zijn niet de meest inspirerende taken, maar voor een topresultaat moeten ze met evenveel liefde, zorg en aandacht worden uitgevoerd.

Iemand die beweert nooit meer één dag te hebben gewerkt, liegt, levert prutswerk of noemt zichzelf ‘werkgelukdeskundige’. Rotklusloze banen bestaan niet. Ook niet bij de buren. Dat je leven en je werk alleen maar passion, party en pleasure moeten zijn, is voor velen een dwangmatige ziekmaker geworden. Werkgeluk komt helemaal niet voort uit een programma of passie. Zelfs niet uit de afwezigheid van rotklusjes.

In deze ‘week van het werkgeluk’ pleiten we daarom om vooral wat vaker ‘gewoon gelukkig’ te zijn met het werk dat je hebt, in plaats van andersom. Minder leuke taken horen er gewoon bij. Je kunt daar overigens weldegelijk voldoening en motivatie uit halen. Bijvoorbeeld doordat je discipline, drive en doorzettingsvermogen had om je ‘corvee’ met zorg en toewijding af te ronden. Geluk zit niet in dingen die je doet, maar in hoe je het ervaart. Het is onzin om te denken dat je nooit meer een dag hoeft te werken als je een baan kiest waar je van houdt. Maar om geweldig werk te leveren moet je er wel een beetje van houden. Dan is een beetje corvee ook best oké.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden