Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Dauwtrappen

"Iedereen heeft recht op mijn mening."

Een meester maakte met zeven leerlingen een ochtendwandeling, keurig op 1,5 meter van elkaar natuurlijk. De meester stopte bij een grote dauwdruppel en vroeg: “Welke kleur heeft deze druppel?” “Groen” zei één van de leerlingen. “Oranje” vond een ander. “Blauw, violet, geel” riepen ze allemaal door elkaar. Die andere interpretaties leidden snel tot irritaties. Vanuit de logica ‘Ik heb gelijk dus zij hebben ongelijk’, probeerden ze elkaar te overtuigen en ontstond er bijna ruzie. Tot de meester hen enkele keren van plaats liet wisselen en het langzaam doordrong dat ze allemaal de waarheid spraken.

Hoe je de waarheid ziet, hangt af van je eigen gezichtspunt. Pas als je alle invalshoeken kent én begrijpt, kun je de volle waarheid zien. Je hebt anderen nodig om nieuwe perspectieven te leren kennen en begrijpen. Niet alleen tolereren; laten we elkaars mening respecteren ook al heb jij ongelijk. Maar waarderen; wie nog nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets nieuws geleerd.

In onze maandagmorgenquote geven we al meer dan 15 jaar onze bespiegeling op wat er in de maatschappij en ons werkveld gebeurt. Soms kritisch, vaak met humor, af en toe scherp. Maar nooit met de intentie om anderen te kwetsen. Wij vinden juist dat je als bedrijf ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt en daarin je gezicht moet laten zien door je uit te spreken. Niet om er zakelijk beter van te worden, maar om de wereld een beetje beter te helpen maken.

Vaak wordt dat door onze lezers enorm gewaardeerd. We krijgen complimenten, bedankjes en zelfs vragen of de teksten gebruikt mogen worden voor een speech of seminar. Maar zoals de dauwdruppel verschillende kleuren geeft, kan ook onze quote verschillende gevoelens oproepen.

Dezelfde woorden kunnen de één inspireren en de ander irriteren. We begrijpen dat er, onbedoeld, soms een zenuw wordt geraakt, die veel dieper ligt dan de punt van ons potlood lang is. Ook die reacties zijn welkom. Een goed gesprek over een verschil van inzicht, geeft vaak een mooier uitzicht.

We zien in de maatschappij echter ook een voortschrijdende verschuiving van praten naar haten. Wat een onvoorstelbare berg shit krijgen columnisten, politici, mensen en bedrijven met een mening over zich heen gespuwd. Een gevaarlijke tendens waarin de vrijheid van meningsuiting door de één wordt gebruikt om de ander monddood te maken of dood te wensen.

“Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet 'normaal’ maken wat niet normaal is. En, onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin." De woorden van onze Koning. Wat je ook van hem vindt, laten we ons een beetje hoffelijk gedragen.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy