Deal or no deal

Wat een prachtige editie van de Boekelose Military mochten we dit weekend beleven. Het grootste paardensport evenement van Nederland dat al meer dan 50 jaar bestaat. Inmiddels ook uitgegroeid tot één van de allergrootste businessevents, met alleen al ruim 60.000 bezoekers op de zaterdagse Crosscountry. Eén van de mooie aspecten van de Military is dat het buiten is. Dat maakt het een heel ongedwongen netwerkevent. Je komt elkaar min of meer toevallig tegen, wanneer je langs het parcours struint of ergens een drankje doet. Daardoor heb je de ruimte en de tijd om het eens over andere zaken dan zaken te hebben. Je komt er niet om deals te maken, maar om relaties te versterken.

Afgelopen week kwamen 44 Europese leiders samen. Een soort Europese netwerkbijeenkomst waarvoor zowel EU als niet EU landen uitgenodigd waren. Om eens informeel met elkaar bij te praten. Gedachten en ideeën uitwisselen over alles wat er om ons heen gebeurt. De oorlog, het klimaat, de huidige en toekomstige energievoorziening, veiligheid, economie en welzijn. De klacht over Europese samenwerking is vaak dat 'Brussel’ alles bepaald. Dat was dit keer juist expliciet niet de bedoeling. Het doel was niet om samen tot een slot verklaring te komen, maar juist om samen te komen. Besluiten nemen of afspraken maken was op deze top bewust niet de bedoeling. Elkaar echt horen, echt verstaan en echt begrijpen. Ze kwamen er niet om deals te maken, maar om relaties te versterken.

In de ratrace van alle dag jagen we vaak te vluchtig op gewenste uitkomsten. Elk contact een contract. Iedere bezigheid moet nuttig zijn, elk gesprek een doel hebben en elke actie een resultaat opleveren. Daardoor zijn we soms teveel gefocust op korte termijn resultaten in plaats van lange termijn relaties. Terwijl goede gesprekken met de juiste mensen onbetaalbaar zijn. Als we onszelf en elkaar wat vaker de tijd voor een goed gesprek gunnen, komen we met paardensprongen vooruit.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden