Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Doorselecteren

"Soms betekent een stapje terug voor de één, een sprong vooruit voor iedereen."

Doorselecteren. Het is een term die we vooral uit het voetbal kennen. Topteams blijven topprestaties leveren door voortdurend te sleutelen aan hun selectie. Kritisch blijven, óók als er daarvoor pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Soms worden uiterst talentvolle spelers op de bank gezet of zelfs weggestuurd. Het teamresultaat gaat voor en boven alles.

Zo ook Promes. Zijn naam klinkt als een belofte, ooit was hij dat ook. Hij begon in de jeugdopleiding bij Ajax, tot hij werd weggestuurd in 2008. Dat was een grote tegenslag voor de jonge Promes die zichzelf, naar eigen zeggen, de beste voetballer ter wereld vond. Juist die zelfoverschatting vormde het probleem. Bij FC Twente kwam hij weer met beide benen op het veld. Hij schopte het tot de eredivisie én oranje. Via Moskou en Sevilla keerde hij dit jaar terug bij Ajax, als de duurste aankoop uit de clubhistorie van de Amsterdammers.

Een speler uit je eigen beloften ‘terugkopen’ voor een recordbedrag. Dat lijkt verspilling van geld en talent. Maar wat had het gekost wanneer die pijnlijke keuze in 2008 niet was gemaakt? Promes was waarschijnlijk nooit zo goed geworden als Ajax hem de hand boven het hoofd had gehouden. En Ajax zelf was in de tussenliggende 11 jaar ongetwijfeld een heel stuk minder succesvol geweest, met Promes in de basis.

Zo’n ‘catch 22’ situatie komt vaak voor en zeker niet alleen bij de 22 spelers op het voetbalveld. Elk team heeft uitblinkers en achterblijvers; in kwaliteit, mentaliteit of productiviteit. Als je op het huidige niveau wilt blijven spelen hoeft dat geen probleem te zijn.

Wanneer je tot de top wilt behoren moet je de dapperheid hebben om door te selecteren. Voortdurend alert zijn of de juiste mensen in de juiste positie spelen. De wereld verandert vaak sneller dan de teamsamenstelling. Slechts selecteren als er een vacature ontstaat, is een risico.

Organisaties én individuen ontwikkelen zich namelijk niet altijd in hetzelfde tempo of dezelfde richting. Daardoor is het soms nodig om een andere positie te zoeken voor mensen die zich minder goed ontwikkelen; ook als dat confronterend, pijnlijk of duur is. Dat stapje terug voor de één betekent vaak een enorme sprong voorwaarts voor het team. Uiteindelijk is deze tegenslag ook voor de afgewezen speler een zegen. Hij of zij krijgt kans om op een andere positie of een ander niveau weer opnieuw te groeien en te presteren. Afgelopen zaterdag maakte Promes een uiterst belangrijk en winnend doelpunt, in een topteam, dat die dag volstrekt ondermaats presteerde.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy