Due date december

‘Stressember’ is weer in volle gang. De laatste 2 weken voor het kerstreces heeft iedereen eindejaarstress. Een piek in de boom, nog even pieken op het werk en piekeren in bed. En maar blijven zingen dat het de ‘most wonderful time of the year’ is.

''Zolang je het maar af hebt voor het einde van de wereld''

Om optimaal te presenteren moet de boog gespannen zijn maar nog wel de juiste veerkracht hebben. Dat optimum is voor iedereen anders. Zelf ga ik best goed op een beetje werkstress. Sterker nog er komt tig keer zoveel uit mijn vingers als er druk op staat. Dat geldt niet alleen voor de snelheid en de kwantiteit, maar evengoed voor kwaliteit en creativiteit. Deze blog heet al 20 jaar de maandagmorgenquote met een reden. Maandagmorgen is een bepaling van tijd. Zonder deadline blijft een doel vaak bij een droom. Een plan, project of prestatie zonder ‘due date’ heeft geen urgentie. Geen echt begin of einde. Dan komt het er meestal niet van. Want er is altijd wel iets wat belangrijker, leuker of urgenter is.

Tijd is een belangrijke factor voor inventiviteit. Kennedy's Apollo project, om een mens op de maan te zetten, was nooit geslaagd als het geen wedstrijd met de Russen was geweest. Pas nu de tijd begint te dringen voor onze planeet, worden we steeds innovatiever en kordater in het terugdringen van CO2, N, PCB’s, Pfas, en andere verstikkende rommel ter land, ter zee en in de lucht. Deadlines zijn de driver achter innovatie, creatie en prestatie.

Stress wordt pas een probleem als de draaglast groter is dan de draagkracht. Meestal is dat niet het gevolg van te strakke deadlines maar van teveel doelen. We willen teveel en vooral alles tegelijk. We hebben daardoor geen focus. In deze tijd merken we dat extra sterk. Zakelijk en privé komt alles samen. Opdrachten die dit jaar nog af moeten, het versieren van huisje, boompje tuintje, eindejaargesprekken voeren, cadeautjes kopen en kerstboodschappen doen, vieringen op school, borrels op het werk, jaarevaluaties met klanten, plannen voor 2023 bespreken en straks ook nog zorgen dat een fatsoenlijk kerstdiner op tafel komt. Hoe breng je dat allemaal samen?

Door prioriteiten, planning en prestatie op 1 lijn te brengen. Wil je veel tegelijk en dat ook allemaal goed doen? Dan moet je planning en je prestatie ook top zijn. Is dat, om welke reden dan ook, niet mogelijk? Dan zul je scherpere keuzes moeten maken waar je voor gaat en wat je overslaat. Tijd, prioriteit en productiviteit vormen een onlosmakelijk verband. Als één van die drie beperkt is, zul je de anderen daarop moeten aanpassen. Wat ook helpt is gewoon aanpakken en doorgaan. Want van de hele dag roepen dat je zo druk bent wordt het in je hoofd ook niet bepaald rustiger.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden