Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Evidence Based Bullshit

"Magie is wetenschap die we nog niet kunnen verklaren."

In ons mooie vak van talent- en organisatieontwikkeling, zijn er twee stromingen die op gespannen voet met elkaar concurreren om effectiviteit. Aan de ene kant staat de metafysische benadering. Adviseurs, recruiters, coaches en assessmentpsychologen, die met gezond boerenverstand, open vragen en hun eigen gut feeling tot goede keuzes komen. In de andere hoek van de ring, hebben we Evidence based Practice. De pleitbezorgers van een wetenschappelijke benadering: meten is weten

Evidence based adepten vinden de metafysische benadering volstrekt onbetrouwbaar. Recruiters en HR-adviseurs zouden beter vervangen kunnen worden door geautomatiseerde selectie, kunstmatige intelligentie en robots. Coaches en assessoren die zich met DISC, Insights of NLP inlaten, zijn charlatans. Zelfs de wereldberoemde TED-talks die miljoenen inspireren, vinden ze maar pseudowetenschappelijke bullshit. De aarde is plat tot het tegendeel bewezen is.

De aanhangers van de wat meer mensgerichte benadering reageren aandoenlijk emotioneel op deze aanval op hun praktijk en gelijk. Ze verdedigen hun visie en verdienmodel vaak met niet gevalideerde en slecht gedocumenteerde voorbeelden. Koren op de molen van de studeerkamergeleerden die meer geïnteresseerd zijn in de bewijsbare waarheid dan in de praktische werkzaamheid.

Bij Siebert & Wassink doen we alles om met onze klant tot de beste keuzes in selectie, ontwikkeling en organisatie-inrichting te komen. Daar past geen keuze tussen ‘evidence based’ of ‘practice based’ bij. Soms is het meten en weten van ‘de waarheid’ belangrijk. Bijvoorbeeld bij het vaststellen van expertise, competenties of werk- en denkniveau. Bij andere vraagstukken gaat het niet om wat het meest waar is, maar om wat het best werkt, bijvoorbeeld in gedragsverandering.

Bewegen is goed voor je, bewijs is er in overvloed. Toch doet niet iedereen het. Mensen veranderen hun gedrag niet door ze met ‘evidence based facts’ om de oren te slaan. Het is effectiever om te ontdekken wat hen er in hun eigen situatie van weerhoudt of juist motiveert om in beweging te komen. Kwaliteit maal acceptatie is immers effectiviteit. Een wetenschappelijk betoog, waar een handvol toeschouwers bij in slaap sukkelt is niet zo effectief. Net zo min als inspirerende onzin, waarvan mensen ineens met blote voeten door gloeiende kolen of dampende koeienstront gaan lopen.

Vakmanschap vraagt soms om feiten wegen en soms om mensen laten bewegen. Tegen de evidence-based-fundamentalisten zeggen we daarom: een goede schilder levert met een huis-tuin-en-keuken-kwast beter werk af, dan een slechte schilder met een gecertificeerde kwast. En tegen het gilde van persoonlijkheidstyperingsgoeroes zeggen we: doordat jij een paar keer succesvol was met je hamer, veranderen niet alle vraagstukken in spijkers. Blijf kritisch en blijf jezelf ontwikkelen als vakman of -vrouw. Er is geen universele waarheid. Er is ook niet één instrument of aanpak die altijd werkt. Doe wat het resultaat nodig heeft. Je klant heeft er recht op.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy