Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Flauwe cult

"Je hebt recht op je eigen mening, niet op je eigen feiten."

“Alles wat je in dit leven nodig hebt, zijn onwetendheid en zelfvertrouwen, dan is je succes verzekerd”, schreef Mark Twain 100 jaar voordat het internet werd uitgevonden. Inmiddels heeft dat internet kennis voor iedereen toegankelijk gemaakt; een soort emancipatie van de wetenschap. Daardoor kan iedereen ter wereld over dezelfde informatie beschikken. De afstand tussen leken en experts wordt steeds kleiner. Iedereen kan over alles meepraten, iedereen mag er iets van vinden, ieders mening telt en wordt gehoord.

Internet bracht ons óók de virtuele wereld van de sociale media, waarin niets is wat het lijkt maar alles is zoals je ‘liked’. In deze schijnwereld draait het vooral om het filter waarin je anderen wilt laten geloven. Als je dat handig genoeg aanpakt, krijg je miljoenen duimpjes en volgingen. Waarheid of waanzin doet er niet toe, zolang je volgers je flauwekul blijven slikken, liken, delen en nadoen.

We leven in verwarrende tijden waarin ook de wetenschap nog niet op elke vraag een pasklaar antwoord heeft. De mening van de leek lijkt daardoor net zo geldig als de expertise van de deskundige. Immers, niets is nog met absolute zekerheid te zeggen. Daarmee wordt volslagen onzin bijna net zo geloofwaardig als valide onderzoek. Bovendien zijn de oplossingen van de onwetende vaak een stuk gemakkelijker dan die van de wetenschap. Het is zoveel aantrekkelijker om te doen alsof iets niet bestaat of wel mee valt. Dan hoeven we ons gedrag, onze feestjes en onze behoeftes niet aan te passen. Dan kunnen we onbezonnen blijven dansen op de vulkaan, zonder ons te bekommeren over de gevolgen.

Flauwekul verkopen, de wetenschappelijke waarheid ontkennen en denken in complotten is een cultus die steeds meer volgers trekt. In sommige landen kun je er zelfs president mee worden. De realiteit is dat de schade aan de volksgezondheid, de economie en de maatschappij groter wordt, naar mate we ons kop dieper in het zand steken en weglopen van de werkelijkheid.

Niet alle meningen wegen even zwaar. Als je een brug bouwt weegt de kennis van de engineer zwaarder dan de mening van een pizzabakker. Als je huis in de fik staat bel je de brandweer en niet de kapsalon. In een pandemie geef je de viroloog een podium en niet de dansleraar. Op een vacature voor CFO werven wij ook geen garnalenvisser. Expertise, feiten, wetenschap en vakmanschap doen er toe. Dat geldt voor ieder vraagstuk en elk vakgebied. Alleen samen krijgen we de waanzin eronder.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden