Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Geen gezeik, iedereen rijk

"Sparen is prachtig, vooral als je ouders het voor je gedaan hebben."

“NOW or never”, zal GroenLinks gedacht hebben. Nu de overheid toch al met miljarden strooit om de economie draaiende te houden, kunnen we onze jongeren ook wel een emmertje gratis geld geven. Tienduizend euro, vrij te besteden. ‘Startkapitaal’ noemen ze het. Je wordt tenslotte maar 1 keer 18. We gunnen iedereen een goed belegde boterham. Laten we daar dan mee beginnen; iedereen een goed belegde boterham, letterlijk! In ons land leven bijna een half miljoen mensen onder de armoedegrens. Zo’n 150 duizend gezinnen zijn afhankelijk van een voedselbank. Er groeien ruim 300 duizend kinderen in armoede op. Hier in Nederland, één van de rijkste landen ter wereld.

“Armoede is een keuze” wordt vaak gezegd, vanuit het adagium dat succes een eigen keuze is. Dan is arm zijn dus ook je eigen schuld. Nou is een schuld vaak wel de aanleiding voor armoede. Of dat een eigen schuld is, valt in veel gevallen te betwisten. Als een starter met een flinke studieschuld niet aan een baan komt, is dat dan diens eigen schuld? Als je door fouten van de belasting- of toeslagendienst financieel in de problemen komt, is dat dan je eigen schuld? Als je als ZZP-er of 55+er nergens meer wordt aangenomen, er geen betaalbare woningen zijn, de wereld te complex wordt, je door Corona je baan of je bedrijf kwijt raakt, als je wieg op een kansarme plek stond… zijn dat dan eigen keuzes? Of zoals historicus en schrijver Rutger Bregman het verwoordt: “Armoede is geen gebrek aan karakter, maar een gebrek aan geld.”

Armoede is vaker een erfelijke ziekte dan een eigen keuze. Kinderen die opgroeien in een gezin met geldzorgen, hebben thuis meer spanningen en minder steun. Leerlingen die met een lege maag op school zitten, komen minder goed mee. Kinderen die niet op sport kunnen, zijn later minder gezond. Kinderen die overal nee op moeten zeggen, trekken zich uit schaamte terug. Wie niet volwaardig mee kan doen, kan zich ook niet volwassen ontwikkelen.

Armoede is daarom vooral erg duur, voor ons als maatschappij. Want wie zich niet volledig kan ontwikkelen, verdient later minder goed, betaalt dus ook minder belasting, of heeft een uitkering. Wie niet gezond eet of sport, is vaker ziek. Jongeren die in armoede zijn opgegroeid, maken vaker verkeerde keuzes en krijgen vaker gedragsproblemen. Dat is niet erg raar, maar wel erg duur.

Stop met kansloze lokkertjes in aanloop naar de verkiezingen. Bestrijd de armoede en niet elkaar. Als de politiek een echt ‘startkapitaal’ aan jongeren wil geven, garandeer dan elk kind de kans op een volwaardige ontwikkeling van talent. Daar win je misschien geen stemmen mee, maar wel gezonde werkenden.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden