Global Warning!

Het afgelopen jaar was één grote ‘global warning’. Een wake-up call van ongekende omvang. Of het nu gaat om de bestorming van het Capitool, de bestrijding van Corona of de bezorgdheid over het klimaat. Als er 1 ding is waar we ons allemaal zorgen over zouden moeten maken, is het de ontwrichtende kracht van demagogische domheid en de ongekende bedreiging van desinformatie, leugens en nepnieuws, door wegkijkers, ontkenners en complotdenkers.

Het klimaat is al lang geen linkse hobby meer. Het gaat niet eens meer over het redden van het milieu, maar om het redden van de mens. Die aarde redt zich zelf wel. Of het leefbaar blijft voor ons en onze kinderen, is de verontrustende vraag. De gevolgen van extreem weer, mislukte oogsten en natuurrampen zijn een directe bedreiging voor onze vrede, veiligheid, voorspoed én vrijheden.

Wie nu nog roept dat klimaat gedram is of dat ‘we’ niet het beste jongetje van de klas hoeven te zijn, ventileert misschien een diepgewortelde veranderweerstand, maar diskwalificeert zichzelf op gênante wijze van elke discussie. Zelfs de meest conservatieve wetenschappers en economen zijn er inmiddels van overtuigd dat de aarde nu veel te snel opwarmt en dat de schade daarvan veel groter zal zijn, dan de kosten voor transitie en adaptatie. Nederland behoort al jaren tot de slechtste presteerders in CO2-reductie en klimaatbeleid, terwijl juist wij hier alle belang bij hebben. De dijken ophogen kan ons misschien een tijdje beschermen tegen de zeespiegelstijging, maar niet tegen extreem weer. Laat staan dat dijken enige bescherming bieden tegen de tsunami aan vluchtelingen die, door klimaatproblemen elders in de wereld, op drift zullen raken. Alleen daarom al zouden klimaatdoelen bij uitstek een urgent thema voor Henk en Ingrid moeten zijn. De populisten hebben echter belang bij onvrede, onrust en onjuiste info. Want verdraaiing, verontwaardiging en volkswoede vormen immers de kurk waarop de demagoog drijft. Dat is het enige dat niet verandert als het water stijgt.

We kunnen niet meer wachten tot de laatste klimaatontkenner verzopen of verlicht is. Feiten veranderen niet omdat je een andere mening hebt. Het klimaat trekt zich, net zoals Covid, helemaal niets van opinie, ongeloof of ontkenners aan. Precies zoals het wassende water in Limburg, België, Duitsland en elders ter wereld zich helemaal niets van wallen, wegen of wetten aantrok. Net als dat de vlammenzee in Italië, Griekenland, Turkije en elders ter wereld zich niet laat tegenhouden door muren, mensen of meningen.

Elke ondernemer, directeur of manager weet dat verandering voor onrust en weerstand zorgt. We kunnen begrip hebben voor mensen die verandering verwarrend vinden. We moeten behulpzaam zijn als nieuw beleid sommige mensen beangstigd. We kunnen echter niet wachten tot de laatste struisvogel het licht uit doet. We hebben leiders nodig die lef en visie hebben; die richting geven; met stevige stappen een vooruitstrevende visie concretiseren in actie. En vooral: niet bang zijn voor weerstand van wappies en wegkijkers. ‘Je maintiendrai’ is niet voor niets het credo van Nederland.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden