Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Gouden bergen

"Mensen die het meest klagen, kijken het minst om zich heen."

Afgelopen week vonden de ‘algemene politieke beschimpingen’ weer plaats. Traditiegetrouw wordt er na de troonrede gedebatteerd over de staat van het land, de begroting voor het nieuwe jaar en de visie op de toekomst. Of de vooruitzichten gunstig, gemengd of gitzwart zijn en wie er in de regering of in de kamer zit, maakt voor het verloop van de beraadslagingen eigenlijk niet zoveel uit. Er is een vaste rolverdeling: Zit je in de coalitie dan gaat alles geweldig, zit je in de oppositie dan gaat alles naar de gallemiezen.

Afgelopen week bleek ook dat Nederland wederom het op één na beste land ter wereld is. Op de ranglijst der ranglijsten (alle relevante lijstjes bij elkaar opgeteld), eindigt ons land steevast op nummer 2. In 2020 opnieuw die één na beste positie. Weliswaar na Zwitserland, maar vóór Zweden, Duitsland, de Verenigde Staten en alle andere landen in de wereld.

De één na beste zijn is verschrikkelijk als je Roglic heet en op de één na laatste tourdag de gele trui verliest aan je landgenoot. De één na beste hebben, is frustrerend als je een Red Bull bent en Mercedes 6 jaar achtereen op nummer 1 eindigt. Niet op de eerste plaats staan, is het kutste gevoel ter wereld, wanneer het om een liefde of een sollicitatie gaat. Maar leven in het één na succesvolste land ter wereld, is alleen een straf voor beroepsklagers én voor hen met een wanhopige politieke geldingsdrang. Die worden juist onrustiger en ontevredener bij een gebrek aan grote of grove misstanden.

Een vrije samenleving, die kansen en vooruitgang aan iedereen belooft, wekt rancune op bij mensen die ondanks al die voorspoed toch niet kunnen meekomen of anderen niet kunnen overtreffen. Op termijn keert hun onvrede zich tegen de samenleving, de democratie en de rechtstaat. Dat zagen we deze zomer al op diverse pleinen in onze steden; dat zagen we afgelopen week in de uithoeken van de kamer: een ontlading van boosheid en frustratie alsof Nederland verrot, verkwanselt en failliet is.

Nederland is niet af, niet iedereen heeft het even goed, we leven in een lastige tijd en er gaat veel gevraagd worden van onze inzet, weerbaarheid en saamhorigheid. Nederland belooft je geen gouden bergen, daarvoor moet je toch écht in Zwitserland zijn. Nederland kan absoluut beter. Dat bereik je niet met schreeuwen langs de zijlijn of rellen op het plein. Want als je vandaag besteedt aan klagen over gisteren, dan wordt morgen echt niet beter.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden