Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Herblijen

"Alle strijd in de wereld komt voort uit een strijd in onszelf"

In Nederland en ons omringende landen wordt de activistische onderstroom van boze boeren, burgers en buitenbeentjes steeds radicaler. Activistische beroepsbozen die zich steeds extremistischer lijken te gedragen; politici en journalisten belagen; politiemensen en hulpverleners bedreigen; steden en dorpen van Venlo tot Urk onveilig maken, door geweld, rellen en oproer. Virusbeperkingen, vuurwerkverboden, veegpieten en andere ingrijpende veranderingen maken een diepgewortelde boosheid los. Ze Zorgen voor verwarring en verontwaardiging. Ze leiden tot verwijten aan ‘de ander’ en verwijdering van elkaar.

In een ontwikkeld land hoort kritiek bij de politiek en demonstraties bij de democratie. Rellen, bedreiging, opruiing en geweld niet. Er is in Europa geen ander land waar zoveel agressie tegen zorgpersoneel is als in Nederland. We lijken steeds minder van elkaar te verdragen en luisteren in onze boosheid alleen maar naar bondgenoten. Mensen en meningen waar we het toch al mee eens waren.

Al het geweld in de wereld ontstaat door een gevoel van pijn of angst en de opvatting dat een ander daaraan schuldig is en gestraft moet worden. Een van de basale functies van boosheid is het maskeren van angst. Angst voor pijn of voor een herhaling van een eerdere negatieve ervaring. We worden boos omdat we bang zijn om ons gelijk of onze zekerheden te verliezen, om niet goed genoeg te zijn of niet verder te komen. We hebben angst voor afwijzing, afgang of afkeuring. Als we die pijn voelen reageren we van nature met boosheid. De ander moet die pijn dan ook voelen. Boosheid uiten is veel makkelijker dan je angst of verdriet erachter te bespreken.

Pijn benoemen vanuit je eigen gevoel, zonder verwijt aan een ander, is erg lastig voor ons allemaal. Het is wel de enige weg die leidt tot verbinding en verbetering. Belangrijk is dat we bij boosheid ons niet richten op extern oordelen, maar op interne oorzaken. Het belangrijkste hulpmiddel daarbij is empathie. Invoelend en zonder oordeel naar jezelf én anderen luisteren. Zelfkritiek verklaren vanuit achterliggende gevoelens; kritiek op anderen verbinden aan onderliggende behoeftes. Nu we meer afstand van anderen moeten houden, lijkt dicht bij jezelf blijven, gek genoeg, moeilijker dan ooit. Toch ligt daar de sleutel om te ontbozen en het begin van herblijen.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden