High Power

Een paar dagen geleden zat ik aan tafel met een klant die ik al heel lang ken. Sterker nog, het is misschien wel mijn oudste zakelijke relatie. Hij vertelt mij terloops dat hij die dag exact 25 jaar in dienst is. Dat betekent dat hij sowieso de langst lopende hire is, die ik ooit in mijn loopbaan tot stand heb mogen brengen. Want ja, ik heb hem ooit bemiddeld op de vacature bij het bedrijf waar hij nu dus nog steeds werkt. Dat was ruim voordat Siebert & Wassink begon. De selectie-fee zal zelfs nog in guldens zijn afgerekend.

Maar deze quote draait niet om mij, niet om Siebert & Wassink en zelfs niet om Werving & Selectie. Deze quote gaat over wat er daarna gebeurt. Wanneer een nieuwe collega is gestart en die match duurzaam succesvol blijkt. Over waarom iemand zo lang bij hetzelfde bedrijf blijft, zo enorm succesvol wordt en zover doorgroeit. Het gaat over wat er gebeurt als gewone mensen buitengewone dingen doen.

Want eerlijk is eerlijk. Het is een hele gewone man deze jubilaris. En dat is bedoeld als een groots compliment. Hij is niet de persoon die altijd direct op de voorgrond treedt of als eerste op de tafel springt; niet het grootste ego of de grootste bek; niet de ijdelste haan uit het kippenhok, noch de brutaalste aap op de rots. Toch groeide hij in die 25 jaar van jongste engineer tot gevierd Managing Director.

Als ik het waarom daarvan in 1 woord zou moeten omschrijven zou dat ‘verantwoordelijkheid’ zijn. Hij heeft altijd verantwoordelijkheid genomen. Voor zijn eigen werk én voor anderen. Ook op de momenten dat hij hier niet om vroeg, maar de organisatie het wel nodig had. Hij treedt misschien niet als eerste op de voorgrond, maar verstopt zich ook niet om naar voren te stappen als de situatie erom vraagt. Hij streeft niet naar macht of positie, maar gaat die verantwoordelijkheid nooit uit de weg. Ook niet als die verantwoordelijkheid iets van hem vraagt, wat niet zijn eerste natuur is. Ook niet als die stap naar voren een hele stevige is.

In mijn bescheiden opinie is dat het kenmerk van grote leiders. Zij streven niet naar leiderschap en positie, maar naar vooruitgang en actie. Ze verlangen er niet naar om de baas te zijn. Zij willen het verschil maken en nemen de verantwoordelijkheid wanneer de situatie dat van hen verlangt.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden