Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Hoera een K-collega

"Je hoeft niet gek te zijn om hier te komen werken, we trainen je wel."

Irritaties, spanningen, frustraties. Iedereen heeft er wel eens mee te maken op het werk. Collega’s kunnen soms vreselijk op je zenuwen werken. Het is natuurlijk ook niet echt natuurlijk: Je hebt gekozen voor een baan en dan krijg je daar wildvreemde mensen bij, die zich collega noemen. Je brengt er meer tijd mee door dan met je familie of vrienden. Ze zijn de hele dag om je heen. Recht in je smoel, met al hun leuke en lelijke kanten.

Dat is natuurlijk vragen om problemen en dat is maar goed ook. Volgens de bekende hersenwetenschapper Erik Scherder zijn lastige collega’s juist geweldig goed voor je brein. ‘Neurons that fire, are neurons that wire’. Vrij vertaald: door irritaties ontstaan nieuwe verbindingen in je hersenen. Een vervelende collega maakt niet je dag, maar wel je brein beter. We worden er dus wijzer en weerbaarder van.

‘Don’t fire my neurons, fire that moron’, zul je misschien denken. Want, leuk hoor die nieuwe verbindingen, maar geef me liever een nieuwe collega! Een plezierige werksfeer is immers ook wat waard. Nou hebben juist die vervelende collega’s vaak de eigenschap niet zomaar weg te gaan. Je kunt zelf vertrekken, maar bij je volgende baan krijg je ook weer van die gratis collega’s. Ook die heb je niet allemaal persoonlijk uitgekozen. Voor je het weet ben je op de vlucht, van werkgever naar werkgever. We komen ze in ons vak nogal eens tegen. De arbeidsmarkt-nomaden, die nergens lang genoeg blijven om echt succesvol te worden. Er is altijd wel een heks of hork, die dat onmogelijk maakte.

Maar zolang we de schuld voor onze spanningen of irritatie bij de ander blijven leggen, hebben we niets aan al die nieuwe verbindingen. Bij vervelende collega’s, helpt verwonderen je verder dan verwijten. Want wie de schuld aan de ander geeft, houdt zelf het probleem. Dus stap uit je slachtofferrol en neem verantwoordelijkheid. Wees vooral nieuwsgierig naar jezelf. Wat is het precies dat jou zo irriteert? Waarom heb jij daar zo’n last van? Vaak blijkt die collega net iets teveel te hebben van een eigenschap, waarvan jijzelf net iets te weinig bezit. Zelf leren begint vaak door je aan een ander te irriteren. Je situatie wordt echt niet anders door te vertrekken, wel door jezelf te versterken.

Met onze Insights Discovery workshops hebben we al veel organisaties mogen helpen, bij het verkennen én versterken van teams. Dat levert altijd winst in sfeer, samenwerking en succes op. Ons advies voor vandaag: maak nieuwe verbindingen aan, voor ze elkaar de hersens inslaan.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy