Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Ik e.a.

"Discipline is de juiste keuze maken tussen wat je nu wilt en wat je echt wilt."

Deze week herdenken we dat Nederland 5 jaar haar vrijheid kwijt was. We vieren morgen Bevrijdingsdag, in een tijd dat we die vrijheid een beetje kwijt zijn. Hoewel er ook nu doden vallen, bedrijven omvallen en de strijd tegen corona vaak een oorlog tegen een vijandige indringer wordt genoemd, gaat elk vergelijk met de verschrikkingen van een oorlog natuurlijk volstrekt mank.

Door de intelligente lockdown blijven onze beperkingen én het aantal slachtoffers tamelijk beperkt. Toch begint het verzet in Nederland te groeien. Horecaondernemers die in zwaar weer verkeren, roepen op om de maatregelen te saboteren. Ondertussen stromen de IKEA’s vol met meivakantievierders, om de blijkbaar broodnodige billy’s en bankstellen in te slaan. Als naar de IKEA gaan de hoogst denkbare vorm van vrijheid is, dan is de waarde van vrijheid nog harder gedaald dan die van een vat ruwe olie in corona tijd.

We zijn allemaal een beetje van de corona-schrik bekomen, de IC’s lopen langzaam leeg en de kinderen mogen weer naar school, sport en speelplaatsen. Het is logisch dat die positieve tendens zich vertaalt naar minder bezorgdheid. Het is ook volstrekt logisch dat zwaar getroffen ondernemers een uitweg zoeken in deze barre situatie. Want we klappen voor de zorg, maar de klappen die komen zijn de zorg van bedrijven. Daarom is de drang naar meer vrijheid heel goed te begrijpen. De horeca, de kappers en vele andere getroffenen willen dolgraag weer open om de schade te beperken.

Vrijheid bestaat alleen bij de gratie van verantwoordelijkheid. Vrijheid is dus niet ‘alles kunnen doen wat je wilt’. Om vrijheid te krijgen moet je verantwoordelijkheid nemen. Zo brengt bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting ook de verantwoordelijkheid voor wat je zegt met zich mee. Zoals op het werk de vrijheid om op je eigen manier te mogen werken, samen gaat met verantwoordelijkheid voor het resultaat.

Als we meer vrijheid willen, zodat ook meer mensen weer hun boterham kunnen verdienen, dan zullen we meer verantwoordelijkheid moeten dragen. Jouw vrijheid maakt je medeverantwoordelijk voor anderen. Ik e.a.

Vrijheid geef je door, virussen helaas ook. Wat we nu willen is de vrijheid verkrijgen. Wat we écht willen is het virus verslaan. Dat kan allebei. Mits we de vrijheid om te gaan waar we willen, koppelen aan de verantwoordelijkheid om alleen te gaan als het écht nodig is en altijd voldoende afstand te bewaren. Een nieuwe besmettingsgolf zou verschrikkelijk zijn voor de zorg en fataal voor onze economie. Dus als je écht wilt dat alles weer gezond en gewoon wordt, gebruik dan gewoon je gezond verstand.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy