Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Ik mijn zin, of de fik erin!

Normaal bestormt dit jaar de Top2000 dankzij actievoerende boeren. Het nummer ‘De boer dat is de keerl’ haalt de top tien van de jaarlijkse allertijdenlijst. Dat vinden we leuk! Minder normaal en ook een heel stuk minder leuk, is de deur van een provincie huis eruit rammen, een duindorp in de fik steken of het land compleet stilleggen. Of dit nu gebeurt met trekkers van Farmers Defence Force, shovels van Grond in Verzet of ‘die-in’ acties van Extinction Rebellion. De namen van de actiegroepen klinken al even onheilspellend als hun plannen.

Het is onrustig in Den Haag. Op het binnenhof en ver daarbuiten. Dat zal het nog wel even blijven. Klimaatissues doen het politieke klimaat geen goed. Afgelopen week haalde het stikstofakkoord het nipt in de tweede kamer. In de eerste kamer is er nog geen meerderheid. Het stikstofprobleem en de verstikkende verdeeldheid is met deze wet de wereld niet uit.

Johan Remkes, voorzitter van het adviescollege stikstofproblematiek, droeg deze week zelf ook een steentje bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, al zal hij dat zelf niet zo bedoeld hebben. Hij verleent, als waarnemend burgemeester van Den Haag, geen vergunning voor de vreugdevuren, die afgelopen jaarwisseling half Scheveningen in de as dreigden te leggen.

De Duindorpse jeugd is daarom alvast begonnen aan de jaarwisseling en relt gewapend met zwaar vuurwerk en brandende molotovcocktails door de wijk. “Niemand pakt onze traditie af.” De boeren en de bouwers dreigen de voedselvoorziening in Nederland plat te leggen rond kerstmis. “Zonder stront in de grond, geen eten in de mond!”

De afgelopen decennia leefden we in een land waarin alles kon. Nederland doet het op alle vlakken geweldig. We staan op vrijwel alle internationale lijstjes hoger dan Normaal in de Top2000. We behoren tot de absolute top in economie, onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid ter wereld. We zijn één van de gelukkigste volkjes op aarde.


Toch zou je dat niet zeggen als je de publieke opinie en de protesten van de afgelopen maanden een beetje volgt. ‘Niet alles kan’ is de naam van het stikstof rapport van de commissie Remkes. Daar wringt de klomp. Alles kon altijd in Nederland. Die tijd is helaas voorbij. Misschien is het wel de meest diepgewortelde en de meest gevoelige ‘traditie’ die van ons wordt ‘afgepakt’. Alles kon altijd.

We zullen er aan moeten wennen dat er soms pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden; dat niet alles kan en we ook niet iedereen altijd tevreden kunnen stellen. Want keuzes maken is soms ook mensen heel erg teleurstellen. Dat maken we elke dag mee, in ons werk, in procedures van werving & selectie of assessments. Niet alles kan immers en niet iedereen kan alles.

Wat wel kan én moet is goed luisteren. Wij naar onze klanten en kandidaten. De overheid naar boeren, bouwers en boze burgers. Maar luisteren is niet hetzelfde als gehoorzamen; gehoord worden is niet hetzelfde als gelijk krijgen. We krijgen niet altijd wat we wensen of eisen, of je nu klimaatstaker, vreugdevuurbouwer of trekkermobilist bent. Niet alles kan! Maar wat echt niet kan, is dat groepen met geweld hun zin doordrijven omdat ze geen ‘nee’ aanvaarden. Dat is groepsverkrachting van de democratie. Daarmee pakken ze misschien wel de meest bijzondere en meest waardevolle traditie van Nederland af: ‘Polderen’, opdat we samen tot goede, gedeelde en gedragen oplossingen komen.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy