Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

In alle staten

"Het gaat er niet om wat ze van je afpakken, maar wat je doet met wat er overblijft"

Morgen zijn er verkiezingen in de grootste demo-crazy ter wereld. De ooit zo fiere Verenigde Staten zijn verdeelder dan ooit. Er is geen middenweg; het is blauw of rood, waarheid of waanzin; ‘Vote Him Out or Four More Years’. Regels, waarden, wetten en fatsoen zijn allemaal al lang gesneuveld in de strijd om de macht. Wanneer alles is geoorloofd om te winnen, zijn allen gedoemd om te verliezen.

De VS is een smeltkroes van nationaliteiten. Immigranten uit heel de wereld vormen samen het land van de onbegrensde mogelijkheden; vanuit één overkoepelende Amerikaanse identiteit, verankerd in krachtige collectieve symbolen als ‘The American Dream’, het nationale volkslied, de grondwet en de vlag die alle Amerikanen verbindt. Er is niets zo krachtig als gezamenlijke trots.

Die trots op Amerika en het geloof dat alles er mogelijk is, heeft ze ontzettend ver gebracht. De Verenigde Staten werd het machtigste land ter wereld, met de grootste economie, het sterkste leger en de meeste invloed. Decennia lang waren er verbluffende prestaties in sport, wetenschap en innovatie en was Amerika de leidende factor in film, muziek, cultuur, trends en hypes. Amerikanen hadden ontzettend veel om trots op te zijn. Rijk of arm, zwart of wit, Democraat of Republikein, je kon trots zijn op volk en vaderland, bloed en bodem, stars and stripes.

Zoals elk groot merk ooit wordt ingehaald door een opkomende concurrent, wordt ook elke beschaving eens voorbij gestreefd. Dit is een proces wat zich aanvankelijk heel langzaam voltrekt tot het niet meer terug te draaien is. Al heel lang is er veel teloorgang in Amerika. Net als overal ter wereld, zijn ingrijpende veranderingen onafwendbaar. Oude industrieën verdwijnen en daarmee banen en perspectief. Nieuwe inzichten in hoe we met elkaar en de planeet omgaan botsen met oude overtuigingen en gewoontes. Veel Amerikanen hebben daardoor het gevoel dat hen steeds meer wordt afgepakt. Eerst je droom, dan je baan, dan je trots, je tradities en je manier van leven.

Het zijn geluiden en gevoelens die ook in Nederland opkomen. De identiteit en de cultuur staat op het spel. Het verklaart de woede tegen honkballers die knielen voor de vlag en de weerzin tegen een brede roep om verandering. Een deel van de Amerikanen ervaart dat hun levensstijl ter discussie staat en strijdt voor eer en identiteit. Er is niets zo destructief als gekrenkte trots. Dat verklaart ook waarom miljoenen Amerikanen alle idiote strapatsen, de fraude, de leugens en het wanbeleid van Trump op de koop toenemen. Hij appelleert aan een diep verlangen naar de grootsheid van ooit.

Maar wat geeft een land, een bedrijf of een gezin een gezamenlijke identiteit? Het gevoel dat je bij elkaar hoort, ongeacht verschillen, voorkeuren en visie. Identiteit is het besef dat we elkaar nodig hebben. Dat de gecombineerde inzichten, ideeën en idealen je als geheel sterker maakt.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden