Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Je suis Ferd

"Alles wat we in anderen veroordelen is iets in onszelf, dat we niet onder ogen willen zien."

Weekendmiljonairs, editie september 2120. “Wat gold 100 jaar geleden in Nederland als politieke doodzonde? A. een opponent vergiftigen; B. haat zaaien tegen bevolkingsgroepen; C. de vrije rechtstaat ondermijnen of D. je schoonmoeder een knuffel geven”.

Wat leven we toch in een droomland, als dat laatste, het ergste is wat we een minister anno 2020 kunnen aanrekenen. Overal ter wereld zien we regeringsleiders die de grootste bedreiging voor de vrijheid, veiligheid en voorspoed van hun eigen volk vormen. In Nederland is het trouwfeest van een minister, de politieke rel van het jaar.

Ja, het is de minister van Justitie, opper-BOA des vaderlands. Ja, diezelfde man die, tijdens de piek van de pandemie, zei, dat het asociaal is om -midden in een lockdown- coronaparty’s te organiseren. Omdat de zorg piepte en kraakte en op de IC’s zowel patiënten als verplegers naar adem hapten. Die zelfde minister dus. Valt die even lelijk door de mand zeg. Hij blijkt niets meer te zijn dan een normaal mens. Hoe geloofwaardig is zo’n doodgewone man, met menselijke fouten en tekortkomingen eigenlijk? Hoe kon zo’n doorsnee Ferd het tot minister schoppen.

De kamerbrede verontwaardiging was zoals altijd even voorspelbaar theatraal alsook het berouwvolle verdriet van de minister. Het is inderdaad geen fraai voorbeeld voor het opperhoofd van de Coronabrigade. In crisistijd moeten leiders 100% betrouwbaar zijn en altijd consequent het juiste voorbeeldgedrag laten zien. Hij beloofde plechtig het niet nog een keer te doen; een voornemen dat overigens elk bruidspaar heeft.

Ondertussen gedraagt half Nederland zich als verontwaardigde brugklassers, die de leraar hebben betrapt op roken in het fietsenhok. Kan die man nog een voorbeeldfunctie vervullen?

We zagen een minister die een fout maakt, deze fout erkent, zijn verontschuldigingen aanbiedt en bereid is om zijn gedrag te veranderen. Een dag later zagen we zijn politieke opponent, die ook wel eens een fout maakt, daarvoor door de rechter is veroordeeld en in hoger beroep opnieuw op zijn vingers wordt getikt, maar niet bereid is tot zelfreflectie of gedragsverandering. Wie geeft dan welk voorbeeld?

We oordelen wat af met en over elkaar, in buurten en bedrijven. Het leven wordt echt een stuk aangenamer als we wat minder op elkaar letten en wat beter voor elkaar zorgen. We zijn allemaal Ferd. Niemand houdt altijd 1,5 meter afstand en iedereen geeft wel eens een high-five, een boks of een knuffel. U, ik, de minister en de oppositie. Elkaar ‘in leven houden’ is belangrijk in deze rare tijden, maar met elkaar ‘van het leven houden’ blijft altijd waar het uiteindelijk om gaat.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden