Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Klimaatkassa

"Drie keer links is ook rechts."

“Klimaatkassa, klimaatgekte, klimaatmaffia, klimaatkalifaat”. De Telegraaf warmt het politieke klimaat alvast lekker op voor de provinciale verkiezingen in maart. Want het klimaat is een linkse hobby, de economie en de auto een rechtse lobby. Dat houdt het simpel en overzichtelijk, zodat we zelf niet hoeven na te denken. Gele hesjes rechtsaf, groene gutmenschen linksaf.

Klimaat en economie zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar kun je niet tussen kiezen. Het is niet linksaf of rechtsaf. Links Nederland lijkt niet te willen begrijpen, dat je het klimaat niet kunt redden door de economie te remmen. Een gezond klimaat kunnen we alleen betalen met een gezonde economie. Als de FNV, milieudefensie of Jesse Klaver dit niet openlijk aan hun achterban durven te vertellen, is dat dom en laf.

Rechts Nederland lijkt niet te begrijpen dat klimaatmaatregelen een noodzakelijke investering in die economie is. Want de opwarming kost ons veel meer dan een klimaatakkoord. We zien nu al een sterke toename van extreem weer, droogte, bosbranden en overstromingen. Dat kost bizar veel geld en levert wereldwijd ellende op. Mislukte oogsten, conflicten, epidemieën en vluchtelingen. Dat raakt onze economie én onze veiligheid. Als de Telegraaf, VNO-NCW of Klaas Dijkhof dit niet openlijk aan hun achterban durven te vertellen, is dat dom en laf.

Waarom moeten wij dan voorop lopen? Wat heeft het voor zin als andere landen blijven vervuilen?

Een populistisch antwoord: Omdat wij Nederlanders zijn en in alles voorop lopen. We staan in vrijwel alle indexen en lijstjes fier bovenaan. Op het gebied van innovatie, welzijn, geluk, export en veiligheid zijn wij de top. Zelfs onze pensioenen zijn, ondanks al het gemopper, de beste ter wereld. In klimaat liepen we schaamteloos achter. Terwijl de helft van ons land onder die stijgende zeespiegel ligt.

Een realistisch antwoord: Niet investeren in het klimaat kost onze economie veel meer geld. Wel investeren in het klimaat levert onze economie veel meer op. Zelfs als de opwarming en vervuiling buiten Nederland ongezellig door gaat.

Minder fijnstof in de lucht langs fabrieken en snelwegen, schoner drink- en recreatiewater, minder mest en pesticiden in onze landbouwgrond. Dat zal onze samenleving en gezondheid ten goede komen. De gezondheidszorg kost ons nu al ruim 100 miljard euro per jaar. Dat is zo’n 30 keer de berekende kostprijs van het klimaatakkoord. Zo zijn er legio andere economische voordelen. De transitie maakt onze economie innovatiever, onafhankelijker en toekomstbestendiger. We worden bijvoorbeeld minder afhankelijk van gas uit Rusland, hoeven minder miljarden uit te geven aan het herstellen van Groningse huizen en betalen straks minder voor onze energierekening.

We kunnen niet links of rechtsaf, we moeten vooruit. Als we het klimaat links laten liggen, doen we onze economie en daarmee onszelf én onze kinderen tekort. Dat is dom én laf. Er is geen planeet B.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy