Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Knaldrang

Het leven is wat je overkomt, terwijl je druk bezig bent met andere plannen maken

2020 was van alles, behalve ZOZO. We raakten veel kwijt, behalve de kilo’s. Niets ging door, behalve de besmettingen. En aan het einde van het liedje vieren we kerst zonder familie en nieuwjaar zonder vuurwerk. In beide gevallen dus geen bom die zal barsten.

Want als we wel allemaal bij elkaar konden zijn, dan zouden er in menig huis een stevige discussie worden gevoerd. Over nut, noodzaak en naleving van alle maatregelen. Over alles wat ‘ze’ van ons afpakken. Over Wuhan, wetenschap, wetten, welzijn, wappies en waanzin. Als er één gemene deler is die we allemaal uit dit jaar over houden, is het de toename van spanning, stress en struggle.

Wat maken we ons ontzettend druk. Vooral over de dingen waar we het minste invloed op hebben. Het enige wat dát oplevert is een toename van onrust en strijd. In onszelf en met elkaar. Het leven laat zich slecht controleren. Want als we dit jaar één ding over de wereld om ons heen hebben geleerd, is dat we daar vrij weinig controle over hebben.

We hebben allerlei verlangens, verwachtingen en voorkeuren. Over hoe het leven zou moeten zijn, hoe anderen zich zouden moeten gedragen, hoe we ons land of leven zouden moeten kunnen leiden. We willen dat ons leven gaat zoals we dat voor ogen hebben. Er is alleen één probleem: dat gebeurt eigenlijk nooit. De wereld is niet zoals je wilt dat ze is. Juist met die realiteit werden we in 2020 snoeihard geconfronteerd. Daar kunnen we ons ontzettend druk over maken, maar ook daar wordt die wereld niet anders van. Geluk gaat niet over het krijgen van wat je wilt, maar over genieten van wat je hebt.

Niets kan je echt gelukkig maken wanneer je niet echt gelukkig bent in jezelf. Dan is er altijd wel iets om je vreselijk over op te winden, iets of iemand die je plannen ontregelt, je plezier ontneemt of je persoonlijk ontrieft. De realiteit is dat er inderdaad ontzettend veel leuke dingen niet door konden gaan dit jaar. We hebben ons moeten aanpassen en inhouden. We hebben allemaal knaldrang. Een onstuimige zin in familie en vuurwerk, feesten en vrienden, festivals en verre reizen.

Maar veel van die behoeftes vallen in het niet bij de zorgen van anderen. Er zijn mensen die dit jaar hun baan, hun bedrijf of hun beminde zijn kwijtgeraakt. Anderen raakten vereenzaamd door de coronamaatregelen of verdwaalden in complottheorieën. Naar goed gebruik kijken we met kerst wat extra naar elkaar om. Als er iets is wat we van Covid kunnen leren, is dat we elkaar heel hard nodig hebben. Je kunt dit jaar geen bordje bij zetten of bezoekjes afleggen. Het is echter niet de afstand die mensen uit elkaar houdt, maar een gebrek aan aandacht. We hoeven niet te wachten op een vaccin om weer meer verbinding te maken. Je hoeft niet negatief te testen om positieve aandacht te geven. Geniet van een fijne kerst, knallende kurken en kijk een beetje naar elkaar om.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden