Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Lobje-ster

Deze week begint het EK voetbal. Na 7 jaar van afwezigheid is Oranje er eindelijk weer bij op een eindtoernooi. Het spel van de uitzwaaiwedstrijd in De Grolsch Veste, blonk nog niet uit van wereldklasse. De 3-0 overwinning geeft wel wat vertrouwen dat het Nederlands elftal in het toernooi kan groeien, zoals dat ook in 2014 gebeurde. In de tussenliggende jaren heeft Oranje een enorme transformatie doorgemaakt. Op het Enschedese gras stonden slechts 2 spelers die er destijds bij waren, in die laatste wedstijd van Nederland op een eindtoernooi. De troostfinale in en tegen Brazilië die ‘we’ ook met 3-0 wonnen.

Transformatie betekent letterlijk ‘voorbij je vorm gaan’. Voor verandering en groei is immers ruimte nodig. Die groeiruimte ontbreekt binnen de bestaande vorm. Zoals kreeften letterlijk ervaren. Een kreeft is zacht van binnen en heeft ter bescherming een hard schild aan de buitenkant. Net als veel mensen dus 😉. Als een kreeft groeit gaat het pantser steeds meer knellen. Dat voelt erg ongemakkelijk waardoor de kreeft stress ervaart. Van binnenuit groeit een nieuwe schaal die door het oude heen moet breken. Dat nieuwe schild is in het begin nog erg zacht en buigzaam. Dat maakt de kreeft tijdelijk erg kwetsbaar. Een voordeel is wel, dat de kreeft zichzelf helemaal kan herscheppen. Tijdens zo’n transformatie kunnen ze afgerukte poten, scharen of antennes regenereren waardoor ze letterlijk weer in topvorm komen; groter, sterker en fitter.

Een paar maanden geleden overleed de 90-jarige YouTuber en Rabijn Dr. Abraham Twerski. “Als kreeften dokters hadden, zouden ze nooit groeien”, zegt hij in één van zijn vele inspirerende filmpjes. “Want dan gaat zo’n kreeft naar een arts die medicijnen of rust voorschrijft om de stress weg te nemen”. Stress of tegenslag zijn juist signalen om te groeien. ‘Breakdowns creëren breakthroughs’.

Doorpakken vraagt dus om doorbreken. Dingen afwerpen die ongelooflijk belangrijk voor je zijn. Deze vertrouwde zaken, mensen of patronen, waren in het verleden misschien je belangrijkste scoringskracht of je beste verdediging. Dit proces van het doorbreken en herscheppen voelt daarom ongemakkelijk, onplezierig en onveilig. Het geeft jezelf, je team of je bedrijf echter wél de kans om te groeien en in een betere vorm te komen. Laten we hopen op een mooi toernooi met Oranje in de juiste vorm.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden