Matching DNA

“De directeur van buiten, die jouw bedrijf naar de volgende fase brengt, omdat het bedrijf groter wordt dan jijzelf kunt reiken”, schreven we vorige week in de Maandagmorgen-quote. Maar waar vind je die en hoe selecteer je zo iemand? Zo’n kei van dat andere kaliber of met die andere kwaliteiten. Hoe werf en selecteer je een ‘next-level’ directeur?

Het zijn die momenten die er écht toe doen in het voortbestaan, de vooruitgang en verdere groei van MKB bedrijven. Het zijn tevens de processen waarin wij helemaal in ons element zijn, omdat dáár al onze expertise samenkomt: organisatieadvies, assessments, werving & selectie. In 21 jaar Siebert & Wassink hebben we tal van bedrijven mogen begeleiden naar zo’n volgende fase. Deze expertise delen we graag in dit tweede deel over opvolging in familiebedrijven.

Het belangrijkste advies dat we mee kunnen geven is: ‘werf kwaliteit en selecteer identiteit.’ Uiteraard zoek je iemand die over de juiste kennis en ervaring beschikt. Maar voor de meeste directeuren geldt nog altijd, dat ze worden aangesteld op basis van hun trackrecord, maar ontslagen op basis van hun persoonlijkheid. Waarden vormen het DNA van je identiteit. Dat geldt voor personen én voor organisaties. Het maakt waar je voor staat en hoe je met mensen, middelen en mogelijkheden omgaat. Het DNA van de directeur van buiten moet matchen met die van het bedrijf. Ga daarbij niet af op een goede

Het DNA van de MKB directeur bestaat ten minste uit de volgende ‘genen’:

Vertrouwen: Heeft tact & geduld; is empathisch & stabiel, kan krachtig & kwetsbaar zijn

Verbinden: Kan goed luisteren & weerstand wegnemen, communiceert open & authentiek

Versterken: Oog voor de lange termijn, versterkt waar mogelijk, verandert waar nodig

Verantwoorden: Begrijpt hoe je de familie meeneemt in verandering, bouwt aan relatie & resultaat

Tot slot: Hoe goed het DNA ook matcht… de externe directeur is geen familie. De béste kandidaat is zich dat terdege bewust. Dat geldt óók voor de DGA die het stokje overdraagt. Meer daarover in het laatste deel van dit drieluik over leiderschapsopvolging.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden