Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

MEGA

"Wijze mensen zeggen niet alles wat ze denken, maar denken over alles wat ze zeggen."

Wat een mega leerzame tijd is dit. Wat zien we ontluisterende voorbeelden van menselijke domheid én van de krachteloze invloed van verstandige mensen daarop. ‘Hier worden de mannen van de jongens gescheiden’, zeggen commentatoren vaak in het heetst van een bloedige strijd. In de heftige strijd tegen COVID-19, zien we dat de verstandigen van de dwazen worden gescheiden. Maar van daarmee je gelijk halen, wordt de wereld niets wijzer.

Is het karma, wetenschap of statistiek dat regeringsleiders die Corona ontkennen, zelf stuk voor stuk besmet raken. Feit is dat landen met populistische leiders, die tegen alle verstandige adviezen ingaan, het hardst worden getroffen. Critici die zich vaak machteloos voelen tegen de oneindige domheid van dit soort leiders, gniffelen hardop wanneer zo’n boontje om z’n loontje komt. Begrijpelijk, maar totaal ineffectief. Door de wereld te verdelen in goed en fout, slim en dom, oké en niet oké, maken we geen bruggen maar brokken.

Wijze mensen vallen niet op door hun uitzonderlijke intelligentie, maar door hun bovengemiddelde empathie. Een weergaloos mooi voorbeeld daarvan zien we in Diederik Gommers. Waar heel Nederland zich opwond, of helemaal stuk ging over de oneindige domheid van influencers, hoorde hij de hulpvraag achter de hashtag. Hij sloeg geen belerende toon aan, maar sloeg een belangstellende brug. Empathie is de kunst om in de schoenen van anderen te staan. Niet alleen te verstaan wat ze zeggen, maar ook te begrijpen hoe zij zich voelen en te snappen hoe zij denken. De heer Gommers laat zien dat een wijze Diederik meer kan leren van een domme vraag, dan een eigenwijze dommerik, van een verstandig antwoord.

Domme mensen weren zich met wapens, intelligente mensen bewapenen zich met woorden, wijze mensen ontwapenen. Dat doen ze door zich in te leven in hun gelijke, in plaats van zich uit te leven op hun gelijk. Ze voelen zich niet beter dan een ander, omdat ze meer kennis hebben, een hogere positie bekleden of meer macht bezitten. Ze behandelen ieder als gelijke. Volwaardig en volwassen.

We bereiken anderen niet door hen belerend en kleinerend te vertellen hoe het allemaal zit, wat ze allemaal horen te zijn en hoe zij zich moeten gedragen om het beter te doen. Dat is de grootste en meest destructieve valkuil van veel managers. Een goede leider is vooral een mild mens. Mensen volgen leiders omdat ze verbinding met hen voelen, niet omdat ze macht over hen hebben.

De wereld is woelig. Mensen en organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat vraagt om empathisch leiderschap. Vragen stellen in plaats van veroordelen; geïnteresseerd zijn in plaats van geleerd doen; begrijpen en betrekken in plaats van bevelen of bespotten. Make Empathie Great Again.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden