Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Mentor

"Iedereen die de top bereikt, had aan de basis een geweldige mentor."

Het woord mentor komt oorspronkelijk uit de Griekse mythologie. In de Odyssee was ‘Mentor’ de raadgever en vertrouweling van Odysseus. Vandaag de dag is die naam nog steeds een begrip voor iemand die zijn of haar visie, ervaring, kennis en kunde inzet om een ander verder te brengen.

In de huidige krapte op de arbeidsmarkt, vraagt het aantrekken van talent een behoorlijke investering. Eenmaal aan boord wordt er vaak te weinig echte aandacht besteed aan het inwerken, begeleiden en ontwikkelen van dat kostbare talent. De beschikbaarheid van een mentor die je kan gidsen, adviseren of coachen, kan in iedere fase van je loopbaan het verschil maken. Als starter helpt een mentor om snel de cultuur te begrijpen en de weg te leren kennen binnen de organisatie. Daardoor voelt de nieuwkomer zich sneller één met het bedrijf. Dat leidt tot winst in werkplezier, productiviteit en loyaliteit.

Wanneer na een aantal jaren de vraag ontstaat of een volgende stap binnen de organisatie ook succesvol zal zijn, wordt er vaak weer een zorgvuldige afweging gemaakt. Ons bureau wordt veelal ingeschakeld voor het uitvoeren van een zorgvuldig ontwikkelassessment. Want als het talentvolle teamlid de teamleider wordt, wil je niet een geweldige professional kwijt raken, om er een middelmatige manager voor terug te krijgen.

Als uit het assessment blijkt, dat iemand over het gewenste potentieel beschikt, is dat een mooi vertrekpunt. Maar daarbij mag het niet blijven. Want tussen potentieel en prestatie zit ontwikkeling. Het zou goed zijn wanneer iedereen die een volgende loopbaanstap maakt, een mentor krijgt. Of die volgende stap nu specialist, senior, manager of CEO is.

Een ervaren raadgever is dan uiterst waardevol. Iemand die het pad al kent, je kan inspireren om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, met je te sparren over ingewikkelde vraagstukken en het indelen van je tijd, of je te behoeden voor ‘beginnersfouten’.

Iedere professional een mentor toekennen, lijkt een behoorlijk arbeidsintensieve investering. Met een krappe bezetting en een hoge werkdruk is dat in de praktijk vaak lastig te organiseren. Toch is dit in de basis een principiële keuze tussen korte en lange termijn focus. Wie ontwikkeling niet structureel organiseert en ondersteunt, blijft altijd druk met het oplossen van dagelijkse problemen. Wie tijd investeert in ontwikkeling, ervaart dat de zelfstandigheid en het oplossend vermogen van de organisatie steeds groter wordt.

Bij elke benoeming een mentor met voldoende senioriteit toewijzen, geeft de ontwikkeling van je organisatie een enorme boost. Want leren van je fouten is goed. Maar leren van andermans fouten is beter.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy