Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Mist-verstand

"Een gesprek van 3 minuten kan een jaar van verwarring voorkomen."

Van alle bedreigingen in de relatie tussen mensen, zijn misverstanden de allergevaarlijkste. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een vergissing niet. Die liggen overal op de loer.

Elke ontvanger van een boodschap doet namelijk razendsnel drie dingen:

  • waarnemen (wat heb ik gehoord, gezien, gevoeld, geroken, geproefd?)
  • interpreteren (wat betekent dat voor mij of mijn situatie?)
  • evalueren (wat vind ik daarvan en hoe moet ik hierop reageren?)

In een fractie van een seconde wordt elke prikkel of boodschap automatisch gefilterd. Door onze overtuigingen, verwachtingen, ervaringen, normen en waarden. Het meest nog door de persoonlijke betekenis die we aan woorden, beelden, kleuren, geuren of smaken geven. Wetenschappers hebben berekend dat we per seconden zo’n 4,6 miljoen prikkels te verwerken hebben. Daarom is het niet de vraag óf er misverstanden ontstaan, maar wanneer. Als we ze überhaupt ontdekken.

Vorige week werden nieuw ontworpen visitekaartjes bij ons op kantoor afgeleverd. Voor elke collega 2 doosjes. Eén van onze collega’s zag maar 1 doosje met haar naam. Ze vroeg half grappend / half verontwaardigd wat de reden hiervan was. Gelukkig bleek er na een tweede keer kijken ook een tweede doosje voor haar te zijn. Het misverstand was dus snel opgelost. Toch?

Half waar. Een vergissing kun je vaak met je verstand oplossen, zeker als je er op tijd over in gesprek bent. Factchecken, corrigeren én door! Wanneer het daarmee is afgedaan, ga je toch de mist in. Want als je het gevoel of de overtuiging onder de interpretatie geen aandacht geeft, blijft het sluimeren. Dan is het wachten op het volgende incident. De meeste misvattingen ontstaan helemaal niet door een verkeerde waarneming, maar door een verschillende betekenis die we aan die waarneming geven.

Zo’n misinterpretatie koste Minister Harbers afgelopen week zijn kop. Hij kon de verkeerde weergave van de cijfers wel verklaren, hij kon ze zelfs weerleggen. Maar hij was wijs genoeg om in te zien dat hij het wantrouwen niet volledig zou kunnen wegnemen. Dus stapte hij met rechte rug van het toneel.

Het mysterie van het missende doosje uit onze casus, had ook zomaar tot verminderd vertrouwen kunnen leiden. Waarom is er voor mij maar 1 doosje besteld? Zijn ze soms niet tevreden over me? Wat betekent dat voor mijn baan? Moet ik me zorgen maken over mijn toekomst? Vragen die je door één verkeerde waarneming binnen 1 seconde volledig in verwarring of onzekerheid kunnen brengen. Allemaal vragen die niet meer relevant blijken, als het tweede doosje gevonden wordt. Toch?

Een piepklein beetje waar. Want zolang de zorg achter het misverstand niet is weggenomen, blijft de onzekerheid sluimeren. Door dat gevoel te herkennen, te begrijpen en te bespreken, wordt het vertrouwen sterker en zullen andere signalen minder snel verkeerd worden opgevat.

Elke vergissing is een kans om iets nieuws te leren. De belangrijkste les zit niet in nieuwe feiten. Een misverstand is vooral een kans om iets nieuws te leren van elkaar en zo de relatie te versterken.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy