Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Moreel leiderschap

"Als je geen onderdeel bent van de oplossing, ben je deel van het probleem."

“Het leven is net voetbal: Soms schiet je raak, soms schiet je mis”. Met deze woorden verexcuseerde 'San Marco' zich voor de nazigroet die hij, uitgerekend in het weekend tegen racisme, op TV liet horen.

Marco van Basten en Ronald Koeman; op de elftal-foto van 25 juni 1988 staan ze gebroederlijk naast elkaar. 11 lichte en donkere jeugdhelden die op deze magische dag de EK-finale wonnen. Ronald trapte deze week de finale tegen racisme in het voetbal af. Marco imponeerde in ’88 nog met een wereldgoal. In de strijd tegen racisme trok zijn rode-kaart-waardige woordschwalbe wereldwijd de aandacht.

Deze tijd van grote verandering is er óók een van grote verwarring. Wat is onze identiteit, hoe ziet onze toekomst eruit, hoe gaan we met elkaar om en in wat voor land willen we leven?

In zulke tijden kijkt een land naar haar politieke leiders. Wat doen zij? Wat is oké en waar ligt de grens? Welk voorbeeld geven onze gekozen leiders en hoe geven ze vorm aan ons land. Premier Rutte ergert zich echter aan vragen over racisme. “De maatschappij moet dit probleem zelf maar oplossen, met wetten en regels komen we er niet”. Dat klopt helemaal. Er zijn al genoeg regels en wetten in dit land. Discriminatie, racisme en geweld is uiteraard verboden maar daarmee niet zomaar uitgebannen. De essentie van leiderschap gaat ook niet over autoriteit, wetten of regels. De essentie van leiderschap gaat over visie, richting en invloed.

Wanneer racisten op een Bossche tribune een zwarte voetballer vernederen, staan de linkse partijen vooraan om een spoeddebat met de premier aan te vragen. Wanneer later die week schokkende filmpjes opduiken, van witte jongens die worden afgetuigd door jongeren van Marokkaanse komaf, staan de rechtse partijen zich te verdringen voor de microfoon. Makkelijk scoren voor eigen publiek, kamerbreed, van links tot rechts. Gaat het die partijen om moreel verval of om electoraal gewin?

Haat en agressie is moreel verwerpelijk gedrag, van wie het ook komt, tegen wie het ook is gericht. Wat dit land nodig heeft is een leider die daarin het voortouw neemt als bruggenbouwer. Die dat elke dag opnieuw doet als de samenleving het nodig heeft. Zoals onze bondscoach dat in het voetbal deed en zoals dat ook van elke bestuurder, directeur of ondernemer wordt verwacht. Duidelijkheid geven in welk gedrag acceptabel is en wat er binnen de organisatie niet wordt getolereerd.

Doe niet wat makkelijk is, doe wat juist is! Of, zoals Jesse Jackson het verwoordde: “Leiderschap is niet iedereen te vriend willen houden. Leiderschap is de morele uitdaging van het moment aangaan, elke dag opnieuw”.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy