Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Onderduiken

"Een gezamenlijke vijand geeft een gemeenschappelijke identiteit."

“We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine….” Al dagen is dit vrolijke Beatle-liedje mijn blijgeestige oorwurm. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Afgesloten van de besmettelijke buitenwereld. Achter onze raampjes, zwaaiend naar elkaar, de moed erin houdend en niet bevattend hoe we in deze onwerkelijkheid terecht zijn gekomen of hoe lang deze reis duurt.

Toen ik het leven eindelijk doorhad, veranderde het. Juist nu we meer afstand moeten nemen van elkaar, lijken we meer met elkaar te delen. Nu we ons zelfs fysiek hebben opgesloten in onze eigen bootjes, zijn we meer dan ooit geïnteresseerd in wat er buiten onze bubbel gebeurt. Wildvreemden helpen elkaar belangeloos. Elke dag komen er geweldige hulpinitiatieven bij. Op straat groeten onbekenden elkaar opeens weer. Wel op gepaste afstand natuurlijk. We ontlopen elkaar, niet omdat we geen tijd hebben of anderen buitensluiten, maar juist om elkaar te beschermen.

Corona is een gore klootzak maar ze discrimineert niet. Het is een heel inclusief virus. Allen die zich op deze wereld bevinden kunnen in gelijke gevallen besmet worden, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht, seksuele geaardheid of nationaliteit.

Vechten tegen elkaar verandert in vechten tegen een virus. We hebben als mensheid ineens een gezamenlijke vijand. “Een gemeenschappelijk gevaar verenigt zelfs de bitterste vijanden”, zei Aristoteles. Dat zien we nu overal om ons heen gebeuren. Buren die elkaar nooit spraken, halen nu boodschappen voor de ander. Bedrijven die elkaar beconcurreerden, slaan nu de handen ineen.

“Everyone of us has all we need’: Ringo Star’s bijdrage aan de gele-duikboot-tekst. Grammaticaal onjuist, maar filosofisch briljant. Niet iedereen heeft wat hij nodig heeft, maar samen hebben we alles wat nodig is.

Op het wereldtoneel is dit helaas nog niet helemaal doorgedrongen. Landen kiezen hun eigenwijze maatregelen, wereldleiders beschimpen elkaars aanpak of zaaien paniek door nepnieuws te verspreiden, in eigen land misbruiken populisten het virus om hardwerkende ministers af te vallen en als gelegenheidsargument om de grenzen te sluiten. Maar ‘het gewone volk’ heeft het allang begrepen. Zij weet dat het nu niet gaat om wat ons verdeelt, maar om wat ons verbindt.

De opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.” Woorden van onze minister-president in oorlogstijd. Hij blijkt al op 93% van de Nederlanders te kunnen rekenen. We blijven massaal thuis, we letten op en helpen elkaar waar we kunnen.

Gelukkig verspreidt de Coronahumor zich sneller dan het virus zelf. Want lachen verbroedert, lachen is gezond én lachen werkt heel aanstekelijk. Dus pas op! Je hebt zo een pandemie te pakken.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden