Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Ooit

"Zonder urgentie blijft alles een intentie."

‘Ooit verandert alles’. Filerijders op de A4 konden in de laatste dagen van februari niet ontkomen aan deze utopische boodschap. Een IT bedrijf had voor haar campagne alle reclameborden langs de overvolle snelweg afgehuurd. De stilstaande automobilist zal er vermoedelijk eerder ergernis dan hoop uit hebben geput. Ooit…

Wie toen had voorspeld dat de maand ‘ooit’ al was aangebroken zou voor gek zijn versleten. We wisten dat we vanaf 16 maart minder hard mochten rijden. Maar wie zou durven beweren dat we file zo massaal zouden inwisselen voor het werken op de digitale snelweg was kierewiet en wie zei dat we ook niet meer zouden vliegen, zag ze vliegen.

Verandering begint niet bij nut maar bij noodzaak. Als er geen ‘sense of urgency’ wordt gevoeld, dan is verandering slechts een optie. Dat inzicht is de belangrijkste onderligger van de verandertrajecten die we in 20 jaar Siebert & Wassink hebben mogen begeleiden. Mensen en organisaties pakken een probleem pas écht aan, naarmate verandering noodzakelijk wordt. Hoe nuttig een transitie ook is, er verandert pas iets als er geen andere opties meer over zijn.

Onder druk wordt alles vloeibaar: Maandenlang werd er gedebatteerd over stikstof, fijnstof en CO2. Wie had voorspeld dat de uitstoot zo snel en zo drastisch omlaag zou kunnen? Jarenlang hebben de zorg en het onderwijs wanhopig gevraagd om meer waardering en meer geld. Wie had gedacht dat ons denken over deze vitale sectoren zo snel zou veranderen. Decennia lang hebben burgers en bedrijven geklaagd over de besluiteloosheid van de politiek en trage ambtelijke molens. Wie had geloofd dat de overheid in staat zou zijn, om binnen enkele weken, een compleet pakket aan noodmaatregelingen te bedenken en in te richten.

Dezelfde slagvaardige wendbaarheid gaat als een wervelwind door organisaties. ‘Activity based’ werken was ooit iets voor hippe bedrijven. Nu er voor veel mensen niks anders op zit dan thuis werken, ontstaan briljante oplossingen. Elk bedrijf, zelfs het meest traditionele, verandert in een ongekend tempo. Elke werkende, zelfs de meest vastgeroeste, beweegt met een ongekend gemak mee.

Want van alle veranderwetten voor organismes en organisaties, is die van Darwin misschien wel het oudst, het bekendst én het meest actueel: “Het zijn niet de sterkste of de meest intelligente die overleven, maar diegenen die het beste reageren op verandering”. Ooit zal dit virus weer verdwijnen, ooit zal de economie weer opkrabbelen, maar nooit zal het weer worden zoals ooit.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden