Opper-echt-oprecht

Wat een bizarre week hebben we weer achter de rug. Nadat Wilders eerder al eens vol de aanval op de democratische rechtstaat en de onafhankelijke rechtspraak opende, werd het deze week tijd om onze journalistieke vrijheden te slopen. De vrije pers als ‘tuig van de richel’. Omdat ze het lef hebben te schrijven over een partijlid waartegen de beschuldigingen van seksuele intimidatie en machtsmisbruik zich opstapelen. Met zijn aanvallen op de democratie, de rechtspraak en de vrije pers begint Wilders steeds meer te lijken op de leiders van de religie die hij zo verfoeid. Blijkbaar is het vrije woord alleen vrij zolang het jouw woord is; de rechtspraak alleen eerlijk, zolang het in jouw voordeel beslist; de democratie en onze westerse waarden alleen heilig, als het in je straatje past.

Dezelfde norm- en waardenloosheid beheerst het CDA, dat elke stront aan de knikker zo diep mogelijk wegdrukt in de beerput van een interne onderzoekscommissie. Ze weet al weken geen fatsoenlijk antwoord te formuleren op onfatsoenlijke zelfverrijking, met de leugen van liefdadigheid op het diepste punt van de pandemie-paniek. Een partij die niet ‘omtziet’ naar Omtzigt, een oprecht, onafhankelijk en onwrikbaar kamerlid. Zo’n ongewone versie mét karakter en ruggengraat. Uiterst zeldzaam, bijzonder kwetsbaar en met uitsterven bedreigd. In plaats van Pieter te beschermen en de partijpraktijken te breken, werd alles in het werk gesteld om het partij imago te redden en de ‘overspannenheid’ van het getergde kamerlid te benadrukken. De ‘teringhond’ mocht doodvallen.

Hoe anders is het voorbeeld dat de Deense captain Simon Kjaer de wereld liet zien toen zijn teamgenoot Christian Eriksen leek dood te vallen. Kjaer toonde zich een ongekend krachtige leider. Hij voorkwam dat Eriksen zijn tong inslikte, begon met reanimeren, maande de hulpverlening tot spoed, leidde zijn teamgenoten in het vormen van een menselijke muur en steunde Eriksens vrouw in haar bangste uur. Puur opperecht oprecht, niet om zijn reputatie, maar om zijn makker te redden.

Echte leiders hebben geen beraad, beleid of bedenktijd nodig om het enige juiste te doen. Als je helder hebt waar je voor staat en wat je oprechte waarden zijn, kun je zonder last of ruggenspraak de juiste keuzes maken. Recht is recht en krom is krom, ongeacht wie, wat of waar het betreft. Dit is wat er in de politiek ontbreekt van links tot rechts. Het vormt de diepere reden achter het brede maatschappelijke wantrouwen jegens diezelfde politici. Wanneer je oprecht vindt dat vrouwen veiligheid, respect en gelijkwaardigheid verdienen, dan sta je pal voor die waarde. Niet alleen om er andersdenkenden of andersgelovigen mee te diskwalificeren, maar juist wanneer het iemand uit je eigen clubje is. Zonder de daad bij je woord is dat geen knip voor de neus waard.

Wanneer je de mond vol hebt van normen, waarden en nu doorpakken, dan heb je geen intern onderzoek nodig om een ‘mondmaskerde’ zwendelaar met knikkers en al uit je partij te knikkeren. Als je weet wat je waarden zijn, hoef je niet te twijfelen om pal te staan voor een kamerlid met karakter. Dan pak je de koe en de duivel bij de horens. Dan pak je door! Laten we hopen dat Christian Eriksen én onze democratie er uiteindelijk weer bovenop kunnen komen.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden