Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Praatjesmakers

"Spreek alleen als je woorden de stilte versterken."

Geluidsoverlast is zo ongeveer de nummer 1 ergernis allertijden en allerplaatsen. Of het nu gaat om het volume bij de buren, de geluidsnormen van Schiphol, een blaffende hond of een jankende bromfiets, ongewenste herrie aan ons hoofd is mega irritant.

Nu we ons land met meer dan 17 miljoen mensen delen, is de stilte schaars geworden. Rust is een luxeproduct, waarvoor we volledig afhankelijk zijn van anderen. Zoals genieten in je achtertuin bestaat bij de gratie van buren die zich een beetje inhouden, is werken in de kantoortuin afhankelijk van collega’s, die rekening met elkaar houden. Waar in fabrieken en op bouwsteigers werkenden verplicht worden beschermd tegen gehoorschade, moet de kantoorbewoner zijn werk doen te midden van luid bellende, overleggende of kwekkende collega’s.

Stilte is er niet om te vullen. De kracht van de stilte is juist één van de allerbelangrijkste lessen in effectief communiceren. Een rustmoment niet nodeloos opvullen, uit angst voor de stilte die zo ongemakkelijk voelt.

Stilte is er niet, omdat we teveel lullen. We kakelen wat af met elkaar. Over het werk, de klant, het weekend, de kinderen en duizend-en-één dingen, dus vanzelf ook over de werkdruk. Voor een ietwat luid bellende collega kunnen we vaak nog wel begrip opbrengen. Dat zijn functionele ergernissen die er nou eenmaal bij horen, wanneer je samen een kantoor deelt. Voor collega’s die vooral voor de gezelligheid komen, hebben we over het algemeen minder begrip. We kunnen ons daar minder goed voor afsluiten. Wanneer jij veel te doen hebt en je wilt concentreren, groeit je ergernis voor collega’s die alle tijd hebben om hun wel en wee uitvoerig met elkaar uit te wisselen. Oeverloos gebep, het werk als sociale uitlaatklep.

‘Ga eens gewoon aan het werk’, denken we dan. ‘Als je niks te doen hebt, doe het dan niet hier’, zouden we willen zeggen. Toch doen we dat niet snel. Het is moeilijk om iets te zeggen tegen collega’s die het moeilijk vinden om niets te zeggen.

Niemand wil die zure buurman zijn en de sfeer of de teamspirit verpesten. Niet klagen maar verdragen. Maar dat is eigenlijk de omgekeerde wereld. Inmiddels hebben we allemaal recht op een passende, flexibele, veilige, ergonomisch verantwoorde en rookvrije werkplek. Dat is de verplichting van elke werkgever. Het recht op een kletskousvrije werkplek, is de verantwoordelijkheid van alle werkenden. Daar mogen we elkaar op aanspreken en onze behoefte uitspreken. Dat maakt je geen vervelende spelbreker, maar juist een verbindende medespeler. We wensen u een succesrijke werkweek en een storingsarme werkplek toe.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy