Quote 35: Kom pass

Woar bin ie d’r ene van? Het is één van de eerste maar misschien ook wel meest intense vragen die een Twentenaar je stellen kan. De vraag gaat veel dieper dan waar je wieg stond of wie je ouders zijn. De onderliggende vraag die gesteld wordt, is “wat is je aard en wat ben je waard”. Waar ben je van, hoe zit je in elkaar en wat breng je mee. Wat voor vlees heb je in de Kuip, Arena of Veste?

''Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet hoe je terugkomt.''

Gisteren won FC Twente in een kolkende Grolsch Veste van een ontluisterend Ajax. Thuis winnen van een club die steevast schreeuwt dat ze de beste zijn. Dat is altijd lekker. Dit Ajax is echter niet alleen de weg, maar vooral zichzelf totaal kwijt. Woar bin ie d’r ene van? Geen enkel idee!

Ooit was FC Twente ook de weg kwijt. En niet zo’n beetje ook. Totaal van ’t padje. Gekkigheid, grootheidswaanzin, ’t good wies kapot. Zichzelf kwijtgeraakt in een legendarisch kampioenschap. Een schaal gewonnen en zichzelf verloren. Na dat voor-onmogelijk-gehouden succes, ging de club naast zijn voetbalsloffen lopen. De Twentse nuchterheid werd afgeschut, we zouden wel even een Europese subtopper worden… Voetbal, ambiance, arrogantie. We weten allemaal wat daar van kwam. Die bluf paste niet bij FC Twente.

Grootspraak, geluk en een grote bek, maar het uiteindelijk wél waarmaken: dát is Ajax, met al haar Amsterdamse branie, bravoure en brutaliteit. Twente is meer werken, wilskracht en een Wij-cultuur.

Stug, schouder aan schouder, tegendraads en voor niemand bang: alles geven, kansen pakken, incasseren, opstaan, doorzetten en elkaar half staan. Op het dieptepunt vonden we onszelf terug.

Net als bij Twente destijds, begon het verval van Ajax niet bij Schreuder en zal het tij niet keren onder Van Halst. Hoewel de sportieve prestaties lang en veel hebben kunnen verbloemen, zijn de zwalkende Amsterdammers de weg op en om het veld al veel langer kwijt. Met doping, dolksteken en dickpics als droevige dieptepunten. Gedrag, goed of fout, gedijt altijd in een systeem.

Wanneer het rommelt in bedrijven lijkt het aanwijzen van een paar schuldigen de gemakkelijkste oplossing. Het ligt aan de markt, aan de middelen of aan de mensen die het moeten doen. Het kost veel meer moeite, lef en eerlijkheid om dieper te kijken naar de onderliggende oorzaken. Wat is je kern en waar ben je die kwijtgeraakt?

Woar bin ie d’r ene van?

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden