Quote 36: Pieppiep hallo
Wie kent ‘m nog. Of haar? Want of het kuiken een mannetje, een vrouwtje of een hetje was, werd nooit helemaal helder. Dat Calimero voor het eerst opdook in een wasmiddelreclame en eigenlijk niet zwart maar nogal vuil was, weet ook bijna niemand. Het wasmiddel zou het kuikentje wel even wassen. Blijkbaar is dat nooit echt gelukt. Wat vooral bleef plakken is het beeld van kruipen in de slachtofferrol.
''Je bent niet wat je overkomt, maar hoe je overkomt.''
Het valt op dat LinkedIn steeds meer een platform wordt voor klaagzang, calimerogedrag en anti-alles-sentiment. Een vrijplaats voor faalfrustraties van calimero’s in de dop: de aankomend leraar die zakt voor een rekentoets en vervolgens klaagt dat de lat te hoog ligt; de zzp-er met haar boehoe-berichtjes omdat werkgevers hun mensen liever in loondienst nemen; de man die 35 jaar bij dezelfde bank werkt en zich afvraagt waarom MKB-bedrijven niet in de rij staan om hem binnen te halen; de pas afgestudeerde die maar liefst 10 sollicitaties verstuurde, maar dat droomcontract nog steeds niet op de deurmat vond…
Er is toch een tekort aan personeel? Waarom doen ze dan zo moeilijk over zo’n toets, waarom blijven ze zo star vasthouden aan mensen in vaste dienst, wat zeuren ze nou, over te weinig, teveel of te éénzijdige ervaring. Waarom geven ze me niet gewoon wat ik wil, waar ik behoefte aan heb, wat ik nu nodig heb… ‘Zij zijn groot en ik is klein, da’s nie eerlijk.’
Waar we als maatschappij behoefte aan hebben, is een ‘piep-piep-hallo-alert’. Een soort alarmknop tegen de ziekte van deze tijd: de ontevreden onderbuik! Jammeren, piepen, slachtofferschap! Huilie huilie, omdat het werk of de wereld sneller verandert dan je kunt bijbenen; omdat de werkgever of de werkelijkheid de lat hoger legt dan jij van plan was te springen; omdat dingen niet blijven zoals ze waren of wat jij graag wil niet zomaar op je bordje valt.
Calimero werd nooit groter. Wie blijft hangen in klaagzang blijft altijd klein. We helpen mensen niet door alle obstakels weg te poetsen of mee te gaan in de huilstruik van de onderbuik. Werd je afgewezen? Wordt beter! Heb je tegenwind? Trap harder! Verandert je werkveld? Beweeg mee! Ging je op je smoel? Sta op, schud af en ga door!
