Quote 4: Brilletje nodig?

Gistermiddag ontving Feyenoord een makkelijk verkregen penalty. Kan gebeuren. Unnerstall redde knap voor FC Twente waardoor er na de wedstijd weinig woorden aan die beslissing werden vuil gemaakt. Hoe anders was dat afgelopen woensdag, toen in diezelfde kuip, tegen datzelfde Feyenoord, PSV een 100% strafschop werd ontnomen. Uiteraard was de wereld te klein. Misschien wel het meest omdat de VAR geheel toevallig een ex-voetbal verslaggever van Radio Rijnmond bleek te zijn. Je verwacht het niet. Hij vond het niet eens nodig om een check te doen. "Daar zou je eens een quote over moeten schrijven", zei een collega vrijdag. "Hoe duidelijk de beelden en de regels ook zijn, het blijft altijd mensenwerk."

''Wegens personeelstekort werken we vanaf heden met mensen.''

De VA(H)R. Video Assistent Human Resources. Mensen maken fouten, maar niet alles wat mis gaat is een vergissing. Mensen zijn namelijk ook gewoon mensen. We zijn niet ontworpen om 100% objectief te kunnen kijken. Bepalend is de waarneming van mensen en vooral hoe zij die beelden inkleuren. Het draait om hun kwaliteit en professionaliteit; hun ambitie en beleving; hun scherpte en gemoedstoestand; hun filters en voorkeuren; hun geweten en integriteit, hun bias en interpretatie, hun mening en dús: hun oordeel.


Het is de reden waarom bij onze assessments altijd twee assessoren betrokken zijn. Een zorgvuldige en onafhankelijke waarneming is key! Een assessment is immers altijd een second opinion bij essentiële keuzes in benoeming en ontwikkeling. Het is de VAR voor werving, selectie en HR. Dat moet dus goed, integer én objectief! In geen geval mag een assessment aanleiding zijn voor twijfel, ophef of discussie.

Scheidsrechters dan maar een assessment laten doen? Zou kunnen, maar daarmee zullen dubieuze beslissingen op en om het veld niet verdwenen zijn. Gisteren maakten Feyenoordsupporters weer hun sneue vuurwerkgeluiden, 24 jaar na de Enschedese vuurwerkramp. ‘Fans’ van AZ gooiden daadwerkelijk vuurwerk op het veld in Heerenveen. Manfred Ugalde verkaste afgelopen week zonder scrupules naar Rusland en Marc Overmars vindt het nog altijd lullig dat hij zich een jaartje moet bezinnen na het versturen van dickpics. Het ging immers om ‘iets heel kleins’.


Misschien geldt dat eigenlijk voor het hele voetbal: in vergelijk met wat er in de wereld allemaal misgaat, stelt het dramatisch weinig voor

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden