Quote 44: Verliezingen

Woensdag is het weer zover. Het feest der democratie. We mogen allemaal naar het stemhokje om het vakje van een volksvertegenwoordiger naar keuze in te kleuren. Eerlijk gezegd vraag ik me af, waarom we nog steeds met een rood potlood stemmen. In campagnes en de debatten gaat het vooral om de ander zo zwart mogelijk te maken. Om stemmen te vinden, raken ze zichzelf kwijt.

"Zwart maken om een rood potlood."

Ik stel me voor hoe dat zou gaan, als ik mijzelf en ons bureau óók op deze manier in de markt zou zetten. Dat ik klanten niet overtuig vanuit de aansprekende visie, aanpak en resultaten van Siebert & Wassink, maar dat ik mijn tijd aan tafel gebruik om te vertellen hoe slecht andere bureaus zijn. Hoe gevaarlijk de concurrent is voor de toekomst van mijn klant en dat ik me daarbij naar hartenlust zou bedienen van sarcasme, leugens en manipulatie. Alles om mijn concurrent omlaag te halen, zijn imago te besmeuren of haar geloofwaardigheid te slopen.

Ik denk dat de gemiddelde klant, mij er met kop en kont uit zou trappen en ik zou ‘m groot gelijk geven! Waarom pruimen we dit wél van mensen die solliciteren naar de belangrijkste baantjes van ons land? We doen er zelfs gretig aan mee. Politici, pers en publiek. Moddergevechten: leuk in de kranten, lekker voor de kijkcijfers, lachen bij de koffieautomaten.

Ondertussen keren steeds meer mensen zich af van de politiek. Waarom zou je nog stemmen? Ze zijn daar in Den Haag alleen bezig met elkaar of met hun eigen hachje. Nieuwe politiek, dezelfde praatjes. Andere gezichten, hetzelfde gewauwel. Nieuw leiderschap, dezelfde leugens. "Het beste argument tegen de democratie is een gesprekje van 5 minuten met een gemiddelde kiezer". Woorden van Winston Churchill. De afkeer tegen de politiek is van alle tijden, maar lijkt nu heviger dan ooit.

Toch ga ik woensdag stemmen en ik hoop velen met mij. Ik ga een vakje naar keuze rood maken. Omdat ik houd van ons land en geef om onze democratie. Omdat ik onze vrijheid van meningsuiting mooi vind, óók als die gebruikt wordt om lelijke dingen te zeggen. Omdat ik mijn stemrecht heel waardevol vind, ook als er waardeloze keuzes uit voortkomen. Omdat ik geef om de toekomst, ondanks teleurstellingen in het verleden.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden