Quote 45: Verlanglijst

Buiten is het guur, binnen knispert het haardvuur. Sint is al in het land en kerst komt eraan. Tijd om verlanglijstjes te maken. Goede mensen! Die staan bij menig werkgever op de wensenlijst. Er is volop werk; de arbeidsmarkt is krap; goede mensen zijn schaars. Wat je op de vacaturelijst echter nog te vaak ziet, is de vraag naar het schaap, de schimmel, of het rendier, met de 5 poten.

"Karakter bepaalt kwaliteit."

Dat is niet alleen onrealistisch. Het is ook onnodig; vaak zelfs onwenselijk. Immers: waar ligt de uitdaging voor je nieuwe collega als deze alles al onder de knie heeft? Maak daarom van een vacature geen verlanglijst, maar een focuslijst. Wat moet je vanaf de start in huis hebben en wat kan iemand leren in de functie? Om de prioriteit te bepalen, rangschik je de gewenste 5 poten naar hoe belangrijk ze écht zijn. Vervolgens bepaal je ook hoe makkelijk of moeilijk het is om dit aspect te ontwikkelen. Een nieuwe taal aanleren is bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger dan een nieuw talent ontwikkelen. De optelsom bepaalt de prioriteit van het selectiecriterium, vaak is dit een logische uitkomst:

  1. Karakter en mentaliteit
  2. Talent en potentieel
  3. Drive en ambitie
  4. Kwaliteiten en competenties
  5. Expertise en ervaring
  6. Kennis en opleiding
  7. WVVPK

‘Hire character, train skills’ luidt het devies. En WVVPK? Alles ‘wat verder van pas komt’ in de functie, de organisatie of de markt waarin je actief bent. Dat kan van alles zijn: het hebben van een goed netwerk, representatief zijn, fulltime beschikbaar, in de omgeving wonen, etc. Ook hierin wordt de prioriteit bepaald door hoe cruciaal deze criteria écht zijn. En hoe mogelijk of onmogelijk het is om er een mouw aan te passen of ze eigen te maken. Sinterklaasje kom maar binnen met je werknemer!

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden