Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Fixed of fixend?

“Zo ben ik nu eenmaal.” De meest gehoorde smoes om niet te hoeven veranderen. Op de voet gevolgd door: “Het ligt aan alles en iedereen, behalve aan mij, mezelf of ik.’’ Terwijl gedrag, bewust of onbewust, altijd alleen, volledig en helemaal van jezelf is. Slecht luisteren, te laat komen, gemakzucht, opvliegendheid, door anderen heen praten, slecht communiceren; dingen vergeten, verliezen of verzwijgen; onattent, afzijdig, slordig, narrig, respectloos of kortzichtig zijn. Stuk voor stuk ongewenste, onfatsoenlijke of onhebbelijke gedragingen, die we moeiteloos kunnen aanvinken op de to-change-list van anderen. Vermoedelijk staan er ook vinkjes achter jouw eigen naam, wanneer die anderen zo’n lijst met onhebbelijkheden opstellen.

Niemand is perfect, ook jij niet. Dat verwacht ook niemand van je. Je mag dus fouten maken. Maar als we steeds in dezelfde kuilen vallen, dan kun je het geen fout meer noemen. Dan is het een patroon. “Ja maar ik doe toch ook heel veel of heel vaak dingen wel goed?” Het moest er nog eens bijkomen van niet! Dat is echter geen enkel argument om slechte gewoonten niet te hoeven veranderen. Vinden we het oké als een kok 9 van de 10 keer wél zijn handen wast? Een chirurg 99 van de 100 werkdagen wél nuchter is? Een chauffeur 999 van de 1000 kilometer géén brokken maakt? Het meestal wel met een sisser afloopt, wanneer een Chinese raket ongecontroleerd op aarde stort…

Zo ben ik nou eenmaal, daar ben ik gewoon niet zo goed in, het is een foutje (gisteren ook), het komt door iets of iemand anders, ik heb daar geen actieve herinnering aan, ik kan niet meer doen dan m’n best, ik sta al zo onder druk, het is uiteindelijk toch goed afgelopen, anderen doen het ook, niemand is perfect toch, ik doe ook heel veel goede dingen of ik doe ook heel veel dingen goed…. Stuk voor stuk drogredenen om kritiek weg te wuiven en gedrag niet te hoeven veranderen.

Een fixed mindset heet dat. De overtuiging dat we op een gegeven moment gevormd, klaar en af zijn. Dat we daarna zijn zoals we zijn. Dat slechte gewoonten en gedragingen bij ons horen, als ware ze in ons DNA gebeiteld. Het tegenovergestelde is echter waar. De staat van een mens is niet fixed, een mens is in staat om te fixen.

We zijn Homo sapiens, denkende mensen. Geen neanderthalers, die veranderden niet en stierven uit. Wie verder wil komen, blijft zich ontwikkelen en blijft daardoor groeien. Vanaf het moment dat we slechte gewoontes herkennen of erop gewezen worden, zijn het geen gewoontes meer maar keuzes. Van slechte gewoontes afkomen is niet makkelijk. Maar hé! Óók dat is zo’n slap excuus. Er bestaan geen vaststaande, onfortuinlijke patronen. Slechts stelselmatig verkeerde keuzes. Breek ermee, voordat ze jou breken. Fix je mindset en wordt wie je kunt zijn.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden