Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Regeren of reageren?

"Verlaag het doel niet, maar verhoog de inspanning"

“Wat voor nut heeft een omzetdoelstelling? Je weet vooraf toch nooit wat de markt gaat doen”. Deze opmerkelijke overtuiging kwam ooit uit de mond van een MKB-directeur. Hij leidde zijn bedrijf door te reageren op alles wat er om hem heen gebeurde. Weer een jaar doorkomen was zijn enige doel.

Visie is als de olifant die het uitzicht beneemt; als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles in mij zich daartegen”. Deze opmerkelijke overtuiging kwam ooit uit de mond van onze premier. Hij leidt ons land vanuit pragmatisme en optimisme. Als crisismanager deed hij dat dit jaar voortreffelijk. Toen we overvallen werden door een pandemie, reageerde hij en zijn kabinet met adequate maatregelen, een intelligente lockdown en een stevig noodpakket. Nu we weer terug bij af zijn, lijkt opnieuw “er samen doorheen komen” het enige doel.

Na het dashboard en de gereedschapskist, wordt 9 maanden na de eerste uitbraak in Nederland, de corona routekaart geïntroduceerd. Hoewel Nederland in een razend tempo verandert in één grote brandhaard, brandt deze routekaart nou niet bepaald van ambitie. Het hoogst haalbare wat we kunnen bereiken is het niveau ‘waakzaam’. Dat is de situatie van deze zomer, waarin relatief gezien best veel kon, maar ook nog heel veel niet. Fase ‘groen’ waarin alles kan, ontbreekt als streefdoel.

Zonder visie op de toekomst kom je steeds weer terug bij je verleden. Na drie kwartalen COVID-19 wordt het hoog tijd voor een lange termijn visie en een ambitieuze stip op de horizon. Het begint met een ambitie en die moet veel hoger liggen dan ‘weer grip krijgen op het virus’. Als we hoog mikken en tekort schieten, eindigen we verder dan wanneer we laag mikken en raken. Stel dat we op 1 maart aanstaande de economie weer volledig open en draaiend willen hebben, wat is daar dan voor nodig?

Welke rol spelen beschermingsmiddelen, apps, sneltesten, etc. in dat plan? Aan welke criteria moeten die dan voldoen, om straks de juiste bijdrage aan ons doel -‘alles kan weer’- te leveren? Hoe gaan we dat organiseren? Hoe zorgen we er nú al voor, dat er straks voldoende draagvlak, voldoende informatie, voldoende coördinatie en een afdoende wettelijk kader is? Verlaag niet het doel, verhoog de inspanning! Alles lijkt onmogelijk totdat het gedaan is. Wanneer oplossingen ontbreken komt dat niet door te weinig mogelijkheden, maar door teveel berusting in het probleem.

Het bedrijf van de ‘doel-noch-ambitie’ directeur ging het jaar erop failliet. Medewerkers raakten gedemotiveerd, werden zelfs tegendraads, kansen gingen voorbij en klanten haakten af. Dat kunnen wij ons als land niet veroorloven. Elke maand die we langer nodig hebben om weer bij het ‘oude normaal’ te komen, vallen er ondernemers om, gaan er banen verloren en haken mensen af. Reageren doe je op iets dat je niet kon voorzien; regeren is vooruitzien.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden