Snoep of je leven

Een Zuid-Afrikaanse man die 1,5 miljoen euro won met de lotto, weigerde afgelopen week zijn prijzengeld op te halen, omdat hij dacht dat hij werd opgelicht. Phishing-mail, Whatsapp-fraude, spoofing en scam. We moeten elk bericht met achterdocht bekijken. Zelfs als we die ontvangen van familie, vrienden of collega’s. De oplichting is zo wijdverbreid en geraffineerd, dat we niet eens meer blind kunnen vertrouwen op mensen die het dichtst bij ons staan.

Zogenaamde voorvechters van ‘de waarheid’ zijn vaak nog de ergste zwendelaars. Zoals de veroordeelde Ferdie Roet van de stichting Loterijverlies, die er met de inleg van gedupeerden vandoor ging; zoals de vervolgde Willem Engel, die met medische desinformatie donaties binnen harkte en er grond van kocht in Spanje; zoals ‘Fraudet’, die ook afgelopen week weer volop het nieuws haalde. Door een schorsing vanwege het niet willen openbaren van de waarheid én door het opschorten van de NS publiekprijs, vanwege grootschalige stemfraude rondom zijn bedrogboek.

Als hun babbeltruc wordt doorzien, spelen deze oplichters de vermoorde onschuld. Luidkeels gillend dat zij het slachtoffer zijn. Ondertussen framen ze de vrije rechtspraak als partijdig, de vrije pers als medeschuldig en de vrije democratie als dictatuur. Ze weten dondersgoed wat ze doen en verwachten niet eens dat weldenkende mensen hun leugens geloven. Daar zijn ze niet eens op uit. Ze willen slechts bereiken dat niets en niemand meer wordt geloofd. Dat iedereen twijfelt aan alles. Ze planten zaadjes van achterdocht in ons brein en collectieve bewustzijn net als die internetoplichters. Ze willen geen waarheid maar wantrouwen; ze willen geen oplossingen maar oproer; ze willen geen democratie maar destabiliteit. Deze fraudeurs zijn uit op ons geld én op ons geloof. Het geloof in onze democratie en onze economie; het geloof in de rechtspraak en in de wetenschap; het geloof in onszelf én in elkaar.

Vertrouwen is het cement dat ons bij elkaar houdt: op microniveau is het de lijm binnen gezinnen, teams en vriendengroepen. Op macroniveau is het de specie van onze economie en de maatschappij waarin we leven. Als we deze oplichters geen halt toeroepen, dan brokkelt dit vertrouwen verder af en verliezen we het belangrijkste wat we hebben. Dan verliezen we meer dan geld alleen. Veel meer. Dan raken we elkaar kwijt.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden