Spierballen

Uit CBS onderzoek bleek afgelopen week dat meer dan de helft van de jonge vrouwen te maken heeft met seksuele intimidatie of geweld. Tegelijkertijd is de in Roemenië opgepakte kickbokser en influencer Andrew Tate een immens populair rolmodel onder jonge mannen. Tate vindt dat vrouwen het eigendom van de man zijn en dat verkrachting de eigen verantwoordelijkheid van vrouwen is. Zelf wordt hij verdacht van vrouwenhandel, seksuele uitbuiting, geweld en verkrachting. Met deze powerplay verwierf Tate roem, rijkdom en respect. Dat laatste vooral van jongens en jonge mannen die zelf nog zoekende zijn naar hun plaats in een verwarrende en veranderende samenleving. Zij voelen zich vaak onzeker en in hun mannelijkheid bedreigt door ‘woke, wijven en wereldverbeteraars’.

Tirannieke types als Andrew Tate, Donald Trump en Vladimir Putin kunnen krijgen (of pakken) wat ze willen met geweld, grofheid en een grote bek. Dat roept een ongezond soort ontzag op bij onzekere mensen.
Onzekere mannen verwarren macht en machogedrag met moed en mannelijkheid. Echte mannelijkheid gaat niet over powerplay, pressie of patsergedrag. Echte mannelijkheid gaat over de moed om te beschermen wat waardevol en weerloos is. Ze gebruiken geen dwang of dominantie maar hebben respect en reflectie. Sterke mannen hebben het niet nodig om iemand ongevraagd te grijpen, maar grijpen in als iemand dat nodig heeft. Echte mannen zijn sterk vanuit oprechte power en kracht; niet vanuit positie of macht.

Deze wereld heeft naast sterke vrouwen ook echte mannen nodig. Laten we onzekere jongens helpen om sterke mannen te worden. In onze gezinnen en organisaties. Door positieve masculiniteit en krachtig mannelijk gedrag niet af te wijzen maar juist aan te leren. Daar worden jongens zekerder, meisjes veiliger en iedereen sterker van.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden