Sprong in het diepe

“Hé! Ken ik jou nog nergens van?” Misschien hoopte ik ergens, dat zo’n vreemde vraag aan mij gesteld werd, daar in die zaal vol vreemden. De Twentse Ondernemers Sociëteit, ergens eind vorige eeuw. Vol goede moed was ik mijn eerste grote netwerkbijeenkomst binnengestapt. Met als doel om zoveel mogelijk visitekaartjes uit te wisselen. Het werd een verloren avond. Ik wist werkelijk niet waar, met wie en waarover ik een gesprek moest beginnen.

Op wildvreemden afstappen. Zomaar een praatje maken met onbekenden. Het heeft voor velen toch altijd ook wel iets ongemakkelijks. De één voelt slechts een lichte spanning, de ander blokkeert volledig. Netwerktips met standaard voorbeeldzinnen om het gesprek op te starten helpen ook niet echt. Die gekunstelde gespreksopeningen maken het praatje eerder ongemakkelijk dan authentiek. Volgens wetenschappers zit dit ongemak in onze genen. Miljoenen jaren leefden we in kleine groepen stamgenoten. We kenden ze allemaal van gezicht en bij naam. Wildvreemden konden behoren tot een vijandige stam. Daar stapte je dus niet zomaar voor de gezelligheid op af.

Voor wie netwerken lastig vindt, geven we vandaag vijf inzichten uit ons ongemakkelijke oer-brein:

1. Ga naar wat kleinere netwerkbijeenkomsten in plaats van zo’n massaal event waar je niemand kent terwijl alle anderen elkaar wél lijken te kennen.
2. Kies voor een inhoudelijk seminar of een ontbijtbijeenkomst als je borrels vooral associeert met bier, brallen en bitterballen.
3. Wanneer je onzeker bent ligt een defensieve houding op de loer. Besef dat anderen exact dezelfde genetische onveiligheid voelen in het eerste contact met onbekenden. Stap daarom uitnodigend, hartelijk en met een open vizier op anderen af.

4. Wees wie je bent met al je onkunde, onhandigheid en onzekerheden. Leg jezelf geen druk op. Bij netwerken draait het niet om een prestatie maar om de relatie.
5. Stel mensen die je wél kent aan elkaar voor. Daarmee help je de ander en dát is de essentie van netwerken: Elkaar leren kennenom iets voor elkaar te kunnen betekenen. Van ik naar wij.

Waar een wil is, is een wij” luidt het motto van ADG dienstengroep, waartoe onder meer Asito, Timing, Persoonality en TSN thuiszorg behoren. Zaterdag waren wij met enkele collega’s van Siebert & Wassink en Ventiv Engineers bij ADG te gast op de Military Boekelo. Het mooiste paardensportevenement van Nederland en tevens het grootste netwerkevent van Twente. Wat was het een genoegen om eindelijk weer eens met zoveel mensen tegelijk te genieten van sportiviteit, verbondenheid, het mooie weer en het prachtige Twentse landschap. Bijpraten met bekenden en inzichten van nieuwe gezichten. Graag bedanken wij Bob Weghorst en Persoonality hartelijk voor de uitnodiging en de enorme gastvrijheid.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden