Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Stupide

"Geen mens is intelligent genoeg om z'n eigen domheid te begrijpen."

We leven in een wereld die ons intelligenter dan ooit zou kunnen maken. Alle wijsheid en kennis van de wereld kunnen we in een paar milliseconden op ons scherm toveren. Toch lijkt de wereld vergeven van stupiditeit en bestuurd door gevaarlijk domme dictators en onbeschaamd lompe leiders. Gidsland Amerika heeft een gekozen leider die schaamteloos liegt, bedriegt, beledigt en bedreigt. De economie en de veiligheid, het vertrouwen en het leefklimaat worden ernstig beschadigd. De gekozen leider van tegenpool Rusland hakt of hackt zich zonder schaamte een weg naar de wereldmanipulatie. Gekozen Erdogan beschuldigt, beschiet of bestraft iedereen die tegen is. Gekozen leidster May koerst drammend en dansend richting het Brexit-ravijn. May-day, May-day!

Domheidsdeskundigen zeggen het volgende over de kwaal: “De beslissingen van een dom persoon levert voor iedereen verlies op. Ook de domme dader wordt er slechter van. Daarin verschilt de domoor van de schurk. Domheid staat geheel los van andere persoonlijkheidskenmerken, zelfs van sluwheid of intelligentie. Sterker nog hoe intelligenter of gewiekster domme mensen zijn, hoe gevaarlijker ze zijn voor de wereld. Want domme mensen zijn levensgevaarlijk, en niet-domme mensen onderschatten steevast de schade die domme mensen aanrichten. Tot het te laat is en er meer kapot gaat dan je lief is.”

We doen allemaal wel eens iets doms. Een gezond mens schaamt zich ervoor. Dat onderscheidt ons van dieren. Het is een emotie waarmee we onszelf beschermen tegen normvervaging, uitsluiting en… domheid. Schaamte kent een precaire balans. In een gezonde cultuur zorgt schaamte voor zelfcorrectie. In een schaamtecultuur houdt het mensen klein, maar in een cultuur van schaamteloosheid vormt het juist een bedreiging voor de veiligheid van mensen. Daar mag en moet alles gezegd en gedaan worden. Ook als het onwaar, onbeschoft, oneerlijk of ontiegelijk dom is.

Bijvoorbeeld als je president zonder schaamte roept, dat de vrije pers een gevaar is, dat je vrouwen bij hun kruis mag grijpen en dat meer wapens zorgen voor minder schietpartijen. Of je als president ondanks alle bewijzen, schaamteloos blijft liegen over bukraketten, hacken, doping, vergiftiging en verkiezingsinmenging. De immense schade van schaamteloosheid kunnen we ons niet voorstellen, noch veroorloven. Domme leiders ontkennen de realiteit, zelfs als ze er frontaal op crashen en hun organisatie of land met de schade zit.

Ondanks alle kritiek op de Nederlandse politiek, mogen we ons hier eigenlijk best gelukkig prijzen. Een minister die dit voorjaar een dommig datsja-verhaal verzint, stapt beschaamd op. Een opvolger die deze zomer een dom diversiteitsbetoog houdt, gaat diep door het stof. Dit weekend vertrok een partijleider die privé nogal domme dingen deed en binnenkort zal een ietwat domme dividend-maatregel worden teruggedraaid. De politieke correctheid heeft een gezond corrigerend effect en wordt daarom graag verguist door populisten. Want zolang schaamte bestaat, bestaan er ook eergevoelens, remmingen en normbesef. Zodat we leren van fouten, sterker, verstandiger en wijzer worden. Als mens of als leider, in de politiek en in bedrijven, als samenleving en als mensheid.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy