Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Take the L

"Je boekt vooruitgang, wanneer elke fout een nieuwe is."

Mensen die werken maken fouten. Mensen die weinig werken, maken ook weinig fouten. Ik ken mensen die nooit een fout maken…

Wat kunnen ze hard werken in de politiek hè? Want wat gaat daar toch geweldig veel mis. De Tweede Kamer lijkt soms wel het honderd blunderbos. Met als nieuw dieptepunt: De energienotaflater van afgelopen week. Verkeerde berekening, verouderde data. Foutje bedankt, uw energierekening gaat gemiddeld 334 euro hoger uitvallen.

Dat is voor iedereen onverteerbaar en voor veel mensen ook onbetaalbaar. Terecht dat de oppositie in de tweede kamer op haar achterste benen gaat staan. Dat de regeringscoalitie voltallig diep door het stof gaat, mag al niet meer baten. Zo’n blunder moet je natuurlijk volledig uitmelken. Zo vlak voor de verkiezingen is de één z’n faal, de ander z’n maal.

Want zo werkt het helaas in de politiek. We kiezen een parlement om de regering namens ons te controleren. In die taak zit een perverse prikkel. Fouten zijn er niet om samen van te leren, maar om er zelf van te profiteren. De afrekencultuur, waarin partijen elkaar zoveel mogelijk tegenwerken. Dus haal je als parlementariër alles uit de kast om zo verontwaardigd mogelijk over te komen als er iets mis gaat. Voor de debatmicrofoon stampen ze boos op de grond. Achter gesloten deuren dansen ze vrolijk het loserdansje uit Fortnite. Want het is feest als de ander faalt.

Eigenlijk doen ze ons land tekort met die poppenkast in het parlement. In een gezonde organisatie behoed je elkaar voor blunders en leer je met elkaar van fouten. Alleen daarmee kun je samen steeds een stap verder komen. Zolang elke fout een nieuwe is, boek je vooruitgang.

Dankzij de sociale media gaan ook de missers van mensen en de blunders van bedrijven met veel vermaak viraal. Naming and shaming! Eigenlijk doen we onszelf als samenleving tekort door missers of ongelukken van anderen zo te exploiteren. We zeggen allemaal dat fouten er zijn er om van te leren. In de praktijk doen we het tegenovergestelde. Fouten zijn er niet zijn om te verbeteren, maar om te verbergen of te verspreiden via de digitale schandpaal.

Afgelopen maandag ging er bij het verspreiden van onze maandagmorgenquote ook iets mis. Door een verkeerde instelling leek het alsof de quote namens de ontvanger werd verstuurd. Dat leverde gelukkig geen strop van 334 euro per abonnee op. Het leidde ook niet tot faalfun op facebook. Wel werden we door vele betrokken lezers geattendeerd op deze misser. Daar zijn we erg blij mee. Daardoor konden we deze fout oplossen.

Als we elkaar wat vaker helpen om beter te worden, dan groeien we als samenleving harder dan de koopkracht.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy