Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Te jong of De jong?

"Op een kekke patta en een oude voetbalschoen, wordt Ajax kampioen."

Een enorme stofwolk trok gisteravond over Amsterdam: Na 5 jaar ging de prijzenkast van Ajax weer eens open. Door een spectaculaire winst in de bekerfinale, mocht Ajax voor het eerst sinds 2014 weer een hoofdprijs in ontvangst nemen. Toen, 5 jaar geleden, was Frenkie de Jong (foto) nog een jeugdspelertje van de nu verliezend finalist Willem II. Het supertalent vertrekt na een fantastisch seizoen voor een recordbedrag naar Barcelona, hopelijk de volgende finalist die van Ajax verliest. Het is, hoe dan ook, nu al een magisch jaar voor de Amsterdamse club.

Wie herinnert zich de pijnlijke blunder van de jonge godenzonen nog. Voorronde Champions League. Ajax keeper André Onana laat een eenvoudig terugspeelballetje van Mathijs de Ligt, nogal klungelig over zijn voet rollen. Doelpunt voor Sturmgras. Een filmpje viraal. Wereldwijd lachen allemaal.


Het lachen is Bayern München, Benfica, Real Madrid en Juventus intussen wel vergaan. De Goliaths van het mondiale voetbal werden één voor één gevloerd door het jeugdige voetbal van Johan Cruijffs kleinkinderen. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. Bij elkaar opgeteld speelden ze minder partijtjes, dan Klaas-Jan Huntelaar in zijn eentje.

Toch is het juist die combinatie van de spring in het veld talenten en stabiele senioren die dit Ajax zo succesvol maakt. Het frisse gedurfde spel vraagt een stevig fundament van spelers met ruime ervaring op het hoogste niveau, zoals Blind, Tadic en Huntelaar. Tadic is topscoorder, Blind en Huntelaar verzorgden de eerste 3 treffers van gisteravond. Daarmee is Huntelaar (al bijna 36 jaar!) de oudste scorende speler in een bekerfinale, sinds Johan Cruijff in 1963.

In de voetballerij is er vanzelfsprekend geen verbod op leeftijdsdiscriminatie. Als voetballer ben je onder de 20 nog piepjong en boven de 30 al stokoud. We zien wat een vuurwerk zo’n mix van jong talent en oude rotten teweeg kan brengen. Op de gewone arbeidsmarkt gelden vanzelfsprekend andere regels. Daar ben je voor veel posities onder de 25 nog te jong en boven de 50 al te oud. Dit jaar zijn er meer dan 5 miljoen werkenden boven de 50. Die hebben natuurlijk niet allemaal dezelfde marktwaarde als Lionel Messi (inmiddels ook al 31 jaar). Maar vaak nog dezelfde drang om te scoren en de ervaring om te weten wat daarvoor nodig is.


Een team kan niet alleen bestaan uit ‘Frenkies’ Elk team heeft ook een 'Huntelaar' nodig. Of een 'Harry Screever'. Want Harry vond afgelopen week als 64-jarige nog een fulltime baan in Almelo. Bij een werkgever die kijkt naar kwaliteit van werken i.p.v. tijd van leven. Diversiteit in je team is geen idealisme. Het zorgt voor een moeiteloze combinatie van frisse ideeën met wijze inzichten. Oud en nieuw geeft vuurwerk. Waarom zouden we daarvan alleen plezier hebben tijdens de jaarwisseling? Hopelijk kunnen we er aanstaande woensdag weer zo van genieten.

Foto: Geert van Erven/www.voetbalfotografie.nl

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy