THT datum

De verkiezingen zijn inmiddels ruim 200 dagen geleden. Als Rutte nog tweemaal die tijd doet over de vorming van een nieuw kabinet dan heeft hij, nog vóór hij aan zijn 4e termijn begint, zijn ultieme persoonlijke doel bereikt: Het record langstzittende premier. Goede wijn wordt vaak beter wanneer je die lang bewaard, voor goede leiders geldt dat zelden. Toch blijven ze vaak zitten tot ver over hun houdbaarheidsdatum. Dat is jammer, omdat daarmee de glans van hun leiderschap vervaagt en de organisatie niet meer vooruitgaat. Dan hebben we het over leiden dat overleven is geworden.

Als leider leg je niet zomaar je functie neer. Dat wordt nog lastiger naarmate je langer op de troon zit. Premier, CEO, directeur of voorzitter zijn, is door de jaren heen veel meer dan een functie geworden. Het is een onderdeel van je persoon. Het is wie je bent. Dat maakt het moeilijk om die rol op te geven. Omdat je daarmee een deel van je identiteit kwijtraakt. Bovendien heb je in al die jaren zelf je teamleden geselecteerd. Die mensen hebben niet vanzelfsprekend de vernieuwende visie en geven vaak wat minder tegengas dan goed voor je is.

Dat zou een belangrijke verklaring kunnen zijn voor het gegeven dat slechts 1 op de duizend familiebedrijven groter wordt dan 250 werknemers. Ondernemers zien hun bedrijf en baan niet als een rol maar als een roeping. Bij ondernemende families is dat gevoel nog sterker en de vereenzelviging met de onderneming nog hechter. Tot die grens van 250 medewerkers is het allemaal nog goed te overzien. Je kent collega’s en klanten nog bij naam. Je staat dicht genoeg bij je markt en je mensen om tijdig te kunnen reageren op veranderingen.

Het wordt anders wanneer je ambitie groter is dan jezelf. Wanneer je bedrijf hoger groeit dan jij kunt reiken. Je moet dan de moeilijke en moedige afweging maken tussen je doel en je stoel. Blijf je zitten waar je zit, dan verroert ook je bedrijf niet. Daar is niks mis mee. Wil je echter vooruit en het maximale uit de potentie van de organisatie halen, dan komt er een moment dat je beter iemand anders op jouw directeursstoel kan laten plaatsnemen. Iemand met andere expertise of van een ander kaliber. De directeur van buiten, die jouw bedrijf naar de volgende fase brengt. Dat is een grote, gedurfde en grootmoedige stap. In deel 2 en 3 van dit drieluik delen we graag onze ervaring, hoe je die selecteert én laat slagen.

Stoppen op je hoogtepunt. Mark Rutte lijkt dat moment al gepasseerd. Ook al is hij zelf nog zo fit, vitaal en vrolijk als altijd. Als je successen worden ingehaald door de schandalen en het vertrouwen verdwijnt in je vergeetachtigheid, dan wordt het tijd om een opvolger te zoeken. Iemand die ons ambitieuze land naar een volgende fase brengt.

Alles op z'n plek
Disclaimer | Privacy policy | Algemene voorwaarden